Site Overlay
Perzik Invriezen

Perzik invriezen

Perzik invriezen is een goede mogelijkheid om het zomerfruit langer houdbaar te maken. Perziken worden natuurlijk niet het gehele jaar door in de winkels aangeboden, en juist op dit tijdstippen dat je gerechten met perzik zou willen maken is het fruit niet te koop.

Naast invriezen kun je perziken natuurlijk ook in sap inmaken, een beetje te vergelijken met de blikken perzik die je in de supermarkten kunt kopen.

Lekker, maar toch heel wat anders dan ingevroren perzik.

Je moet er overigens wel rekening mee houden dat textuur en soms ook de smaak, lichtjes aangetast kunnen worden door het invriezen.

Hoe Perzik invriezen?

Perzik invriezen is een goede methode om de vruchten langer houdbaar te maken, zeker als je de blikken perzik niet echt lekker kunt vinden.

Vries je perziken op de juist manier in, dan blijven textuur en smaak grotendeels intact.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Fruit
Keuken Internationaal
Trefwoord perzik invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 39.5 kcal

Ingrediënten

  • 4 Perziken

Instructies

  1. Gebruik allen rijpe perziken om in te vriezen. Onrijpe vruchten smaken ook na het invriezen niet echt lekker.

  2. Water in een pan aan de kook brengen en de perziken twee minuten laten koken.

  3. Met een schuimspaan uit het kokende water halen en direct in koud water doen om het kookproces te stoppen.

  4. Schil de perziken, dat gaat nu gemakkelijker als voor het koken.

  5. Snij de perzik in partjes en verwijderen de pit.

  6. Doe de perziken bij voorkeur in een diepvriesbak en sluit deze luchtdicht af. Wel voorzien van etiket met naam en datum.

  7. In de vriezer plaatsen gedurende minimaal 24 uur.

Perzik ontdooien en bereiden

Ontdooi perzik bij voorkeur in de koelkast, het ontdooien duurt dan wel wat langer maar de textuur blijft beter behouden.

Hoe lang kun je perzik bewaren?

Perzik kun je 10 maanden bewaren in de vriezer.

Onrijpe perziken kun je beter buiten de koelkast bewaren, zodat de vrucht rijper kan worden.

Rijpe perzik kun je eigenlijk niet buiten de koelkast bewaren zodat er geen fruitvliegjes op de geur afkomen, die zorgen voor een snel bederven.

Rijper perziken kun je, afhankelijk van de mate van rijpheid, enkele dagen in de koelkast bewaren.

Niet in plastic, en niet in de groentelade. Bij voorkeur dus in een schaal, maar wel regelmatig de perziken controleren op rotte plekken.

Perzik langer bewaren met behulp van vacumeren.

Wanneer perziken vacuüm worden verpakt, worden lucht en vocht geëlimineerd, waardoor oxidatie wordt verminderd en de houdbaarheid wordt verlengd.

In de koelkast kunnen vacuümverpakte perziken tot 1 tot 2 weken worden bewaard, terwijl ze in de vriezer tot 6 maanden tot een jaar kunnen worden bewaard. Zorg ervoor dat de perziken volledig rijp zijn voordat je ze vacuüm verpakt en dat je ze zo snel mogelijk na aankoop of oogsten verpakt om de versheid te behouden.

Houd er rekening mee dat de exacte houdbaarheid kan variëren, afhankelijk van factoren zoals de rijpheid van de perziken, de nauwkeurigheid van de vacuümverpakking en de temperatuur van de koelkast of vriezer.

Veelgestelde vragen

Kan ik perziken invriezen?
Ja, perziken kunnen worden ingevroren om hun versheid te behouden voor langdurige opslag.

Moet ik perziken schillen voordat ik ze invries?
Het is niet noodzakelijk om perziken te schillen voordat je ze invriest, maar het kan helpen om de schil te verwijderen als je liever geen schil in je recepten hebt.

Moet ik perziken ontpitten voordat ik ze invries?
Ja, het is aan te raden om de vruchten te ontpitten voordat je ze invriest. Verwijder de pit en snij de perziken vervolgens in plakjes of partjes.

Hoe bereid ik perziken voor op invriezen?
Was de perziken grondig, verwijder de pitten en snij ze in plakjes of partjes. Je kunt er ook voor kiezen om de perziken eerst kort te blancheren voordat je ze invriest om de houdbaarheid te verlengen.

Hoe bewaar ik ingevroren perziken?
Plaats de voorbereide perziken in luchtdichte diepvrieszakken of bakken. Zorg ervoor dat je alle lucht uit de zakken drukt voordat je ze afsluit om vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik ingevroren perziken bewaren?
Ze kunnen ongeveer 8 tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer, maar het is het beste om ze binnen 6 maanden te consumeren voor de beste kwaliteit.

Hoe kan ik bevroren perziken gebruiken?
Bevroren perziken kunnen worden gebruikt in smoothies, sorbets, gebak, taarten, compotes en andere desserts. Je kunt ze ook laten ontdooien en toevoegen aan ontbijtgranen, yoghurt of gebruiken als vulling voor gebakken producten.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept