Site Overlay

Spruiten invriezen

Hoe kun je spruiten invriezen? Simpel en zoals je zelf wilt. Spruitjes kun je zowel rauw als geblancheerd invriezen, waarbij het blancheren gek genoeg wat langer houdbaar is.

Spruiten staan op het land ook vaak tot diep in de winter, totdat de vorst erover is geweest wordt wel gezegd, en vaak is de smaak dan beter.

Hoewel je spuitjes alleen maar hoeft schoon te maken, en je de groente daarna rauw kunt invriezen, gaan we hier van een korte blancheertijd uit.

Hoe spruiten invriezen?

Een korte blancheertijd zorgt ervoor dat je de spruiten langer kunt bewaren in de diepvries. Deze methode is dus voor het spruiten invriezen ietwat beter.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord spruiten invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 43 kcal

Ingrediënten

 • 1 Kilo Spruiten

Instructies

 1. Spruiten schoonmaken, kontje eraf snijden en de vieze bladeren verwijderen.

 2. Ruim water in de pan aan de kook brengen en voorzichtig de spruiten in het kokende water doen.

 3. 3 Minuten laten blancheren en daarna afgieten en zoveel mogelijk droog deppen met keukenpapier.

 4. In diepvriesbakken of diepvrieszakken doen. Van etiket voorzien met daarop naam en invriesdatum.

 5. In de vriezer plaatsen en invriezen.

Spruiten ontdooien en bereiden

De spruiten kun je zowel in als buiten de koelkast ontdooien, maar bij voorkeur niet in de magnetron ontdooien. Dan kunnen de spruiten zacht worden. Langzaam ontdooien is dus beter.

Wil je de spruiten koken, dan hoeven ze niet eerst ontdooit te worden, maar kun je de spruiten meteen voorzichtig in het kokende water doen.

Hoe lang kun je spruiten bewaren?

Spruiten kun je tot wel 12 maanden bewaren in de diepvriezer.

Verse spruitjes kun je in de koelkast van 5 tot 7 dagen goed houden. Dat ligt aan de versheid van de spruiten. Buiten de koelkast slechts een dag of drie.

Reeds gekookte spruiten kun je tot 2 dagen in de koelkast bewaren, en reeds gekookte spruiten kun je gerust nog eens opwarmen.

Spruiten langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van spruiten kan helpen om ze langer vers te houden en hun houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Was de spruitjes grondig onder koud stromend water om vuil en eventuele resten te verwijderen.
 2. Verwijder eventuele beschadigde of verkleurde buitenste bladeren eraf.
 3. Snij de harde onderkant van elke spruit af.
 4. Plaats de spruiten in een geschikte vacuümzak of vacuümbak. Zorg ervoor dat ze gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 5. Sluit de vacuümzak of vacuümbak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 6. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak of vacuümbak verwijderen.
 7. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak of vacuümbak goed af.
 8. Bewaar de vacuümverpakte spruiten in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de spruiten wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de spruiten langer vers blijven. Let op dat de textuur en smaak van de spruiten behouden blijven na vacumeren. Verwerk de spruiten binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Kun je spruitjes bevroren gebruiken?

Ja, je kunt bevroren spruitjes gebruiken in recepten. Bevroren spruitjes zijn meestal geoogst op hun hoogtepunt van versheid en vervolgens ingevroren, waardoor hun smaak en voedingsstoffen behouden blijven. Bij het gebruik van bevroren spruitjes in recepten, moet je mogelijk de kooktijd iets aanpassen in vergelijking met het gebruik van verse spruitjes, aangezien bevroren spruitjes mogelijk sneller gaar worden. Wees ook bedachtzaam op eventueel overtollig vocht dat bevroren spruitjes kunnen vrijgeven tijdens het koken. Over het algemeen kunnen bevroren spruitjes een handige en voedzame optie zijn voor verschillende gerechten.

Veelgestelde vragen

Kun je spruitjes invriezen zonder ze te blancheren?
Ja, je kunt spruitjes invriezen zonder ze te blancheren, maar blancheren helpt om de kleur, smaak en voedingsstoffen beter te behouden.

Hoe moet je spruitjes blancheren voordat je ze invriest?
Breng een pan water aan de kook, voeg de spruitjes toe en kook ze gedurende 3-5 minuten. Koel ze vervolgens onmiddellijk af in ijswater om het kookproces te stoppen, en droog ze goed af voordat je ze invriest.

Kun je rauwe spruitjes invriezen?
Ja, je kunt rauwe spruitjes invriezen, maar het blancheren helpt bij het behouden van de kwaliteit.

Moet je spruitjes heel invriezen of kun je ze snijden voordat je ze invriest?
Je kunt spruitjes heel invriezen of ze eerst in stukjes snijden, afhankelijk van hoe je ze later wilt gebruiken. Zorg ervoor dat je ze goed droogt voordat je ze invriest om bevriezingsbrand te voorkomen.

Hoe lang kun je spruitjes in de vriezer bewaren?
Goed ingevroren spruitjes kunnen tot 12 maanden worden bewaard in de vriezer en behouden nog steeds een goede kwaliteit.

Moet je spruitjes ontdooien voordat je ze kookt?
Je kunt bevroren spruitjes direct toevoegen aan gerechten zoals stoofschotels of roerbakgerechten zonder ze eerst te ontdooien. Als je ze apart wilt koken, laat ze dan langzaam ontdooien in de koelkast voordat je ze bereidt.

Wat zijn goede manieren om bevroren spruitjes te gebruiken?
Bevroren spruitjes kunnen worden gebruikt in verschillende gerechten, zoals roerbakgerechten, stoofschotels, soepen, ovenschotels en zelfs als bijgerecht door ze te stomen of te roosteren.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.