Site Overlay
Stoofperen invriezen

Stoofperen invriezen

Gekookte stoofperen invriezen is de enige juiste methode om dit bijgerecht langer houdbaar te maken. Het enige dat je vooraf hoeft te doen, buiten dan de stoofpeertjes te maken en te koken, is de stoofperen te laten afkoelen.

Veel mensen, en geef ze eens ongelijk, maken veel meeren stoofperen dan ze op kunnen. Vaak juist met de bedoeling om dit dan in te kunnen vriezen.

Want een voorraad stoofperen in de vriezer kun je vergelijken met een voorraad appelmoes in de vriezer.

Je hoeft het alleen maar te ontdooien en je hebt een erg lekker bijgerecht dat je tijdens het eten op tafel kunt zetten.

Hoe gekookte stoofperen invriezen?

Stoofperen invriezen is dus erg makkelijk, tenzij je natuurlijk eerst de stoofperen nog moet maken, wat natuurlijk ook mogelijk is.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Gerechten
Keuken Internationaal
Trefwoord stoofperen invriezen
Voorbereidingstijd 45 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 45 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 64 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Stoofperen

Instructies

  1. De stoofperen zoals je deze graag maakt. Normaliter peren schillen, klokhuis en steel verwijderen, en in partjes snijden. Water aan de kook brengen, scheut wijn erbij en de peren 25 minuten laten koken.

  2. Stoofpeertjes laten afkoelen.

  3. In diepvriesbakken luchtdicht verpakken.

  4. Etiket erop met datum en naam.

  5. In de vriezer plaatsen en 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik stoofperen invries?

Ik vries stoofperen in omdat dit een heerlijk bijgerecht is dat ik op elk moment kan serveren. De voorbereiding begint bij het kiezen van de juiste peren, meestal Gieser Wildeman, omdat deze perfect zijn voor het stoven. Ik schil de peren en verwijder het klokhuis, zodat ze mooi en gelijkmatig garen. Daarna plaats ik de peren in een pan en voeg ik rode wijn, suiker, kaneelstokjes, en een paar kruidnagels toe voor die heerlijke warme smaak. Ik breng alles aan de kook en laat het dan op een laag vuur zachtjes koken totdat de peren zacht en doordrenkt zijn met de rijke smaken.

Als de peren gaar zijn, laat ik ze afkoelen in hun kookvocht. Vervolgens verdeel ik de peren met een beetje van het kookvocht in diepvriesbakjes of diepvrieszakjes. Zo blijven de peren sappig en smakelijk wanneer ik ze later weer opwarm. Het invriezen doe ik in porties, zodat ik precies genoeg kan ontdooien voor een maaltijd. Wanneer ik zin heb in stoofperen, haal ik simpelweg een portie uit de vriezer en verwarm ik ze rustig in een pannetje. Het hele huis vult zich dan weer met die heerlijke geur van kaneel en kruidnagel, wat altijd een beetje voelt als een feest. Stoofperen zijn niet alleen lekker bij wildgerechten, maar ook heerlijk bij varkensvlees of zelfs als een zoet accent bij een kaasplankje.

Stoofperen ontdooien en bereiden

Stoofperen op kamertemperatuur laten ontdooien met de deksel op de diepvriesbak. Dit duurt ongeveer 1 tot 2 uur.

Hoelang kun je stoofperen bewaren?

Stoofperen kun je 3 tot 4 maanden bewaren in de vriezer.

Gekookte stoofperen kun je in de koelkast maximaal 2 dagen bewaren. Datzelfde is ook van toepassing op ontdooide stoofperen.

Stoofperen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van stoofperen kan helpen om ze langer vers te houden en hun houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

  1. Bereid de stoofperen volgens je favoriete recept en laat ze volledig afkoelen.
  2. Verdeel de stoofpeertjes in gelijke porties en plaats ze in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de peertjes gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
  3. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
  4. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak of bak verwijderen.
  5. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak of bak goed af.
  6. Bewaar de vacuümverpakte stoofperen in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de stoofperen wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de stoofperen langer vers blijven. Let op dat de textuur en smaak van de stoofperen behouden blijven na vacumeren. Verwerk de stoofperen binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voeg een scheutje citroensap toe aan het kookwater voordat je de stoofperen kookt. Dit helpt om de kleur van de peren te behouden tijdens het invriezen, waardoor ze er na het ontdooien nog steeds fris en smakelijk uitzien.
  2. Kook de stoofperen eerst tot ze bijna gaar zijn, maar nog steeds stevig. Laat ze vervolgens afkoelen voordat je ze invriest. Dit zorgt ervoor dat ze na het ontdooien niet te zacht worden en hun textuur behouden.
  3. Maak een lichte suikersiroop door water en suiker te koken (verhouding 2:1) en laat dit afkoelen. Giet de siroop over de stoofperen voordat je ze invriest. Dit helpt om de smaak en structuur van de peren te behouden en voorkomt ijskristallen.
  4. Gebruik een vacuümmachine om de stoofperen in te pakken. Door alle lucht uit de verpakking te verwijderen, voorkom je vriesbrand en blijft de kwaliteit van de peren beter behouden.
  5. Voeg kruiden zoals kaneelstokjes, kruidnagels of steranijs apart toe bij het koken en verwijder ze voordat je de peren invriest. Dit zorgt ervoor dat de smaak niet te sterk wordt tijdens het invriezen en dat je de kruiden naar smaak kunt aanpassen bij het opwarmen.
  6. Verdeel de stoofperen in kleine porties voordat je ze invriest. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt, waardoor je restjes en verspilling voorkomt.
  7. Vergeet niet om de zakjes of bakjes met stoofperen te labelen en te dateren voordat je ze invriest. Dit helpt je om bij te houden hoe lang ze in de vriezer liggen, zodat je altijd de oudste voorraad eerst kunt gebruiken.
  8. In plaats van plastic zakken of bakjes, kun je stoofperen ook invriezen in glazen potten. Zorg ervoor dat je genoeg ruimte overlaat voor uitzetting. Glazen potten behouden de smaak en geur beter en zijn milieuvriendelijker.
  9. Ontdooi de stoofperen langzaam in de koelkast in plaats van bij kamertemperatuur. Dit helpt om de textuur en smaak optimaal te behouden en voorkomt dat de peren te zacht worden of vocht verliezen.

Veelgestelde vragen

Kun je stoofperen invriezen?
Ja, stoofperen kunnen worden ingevroren om ze langer te bewaren.

Moet je stoofperen voorbereiden voordat je ze invriest?
Ja, het is aan te raden om de stoofperen eerst te schillen, het klokhuis te verwijderne, en in de peren in stukken te snijden voordat je ze invriest.

Hoe moet je stoofperen invriezen?
Verdeel de voorbereide stoofperen in geschikte porties en plaats ze in luchtdichte diepvrieszakken of bakjes. Zorg ervoor dat je overtollige lucht verwijdert voordat je de zakken of bakken sluit.

Hoelang kun je stoofperen in de vriezer bewaren?
Goed ingevroren stoofperen kunnen tot 6 maanden in de vriezer worden bewaard voordat de kwaliteit begint af te nemen.

Hoe ontdooi je bevroren stoofperen?
Haal de stoofperen uit de vriezer en laat ze langzaam ontdooien in de koelkast of onder koud stromend water.

Kun je bevroren stoofperen direct gebruiken in recepten?
Ja, je kunt bevroren stoofperen direct gebruiken in recepten voor stoofgerechten, desserts, en meer.

Hoe behoud je de smaak en textuur van bevroren stoofperen?
Om de beste smaak en textuur te behouden, is het raadzaam om bevroren stoofperen snel te gebruiken nadat ze zijn ontdooid. Vermijd herhaaldelijk invriezen en ontdooien, omdat dit de kwaliteit kan verminderen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept