Site Overlay
Taugé invriezen

Taugé invriezen

Hoe kun je taugé invriezen? Taugé, ook wel Tjapar genoemd, is één van die verse groentesoorten die we eigenlijk te weinig eten, maar die helaas ook niet altijd en goede toestand in de winkels te koop is.

Helaas is het of duur, of ziet de taugé er erg verlept uit. En omdat deze groente zo gezond is, is het helemaal geen gek idee om het in te vriezen.

Om de groente in te vriezen moet je overigens wel kort blancheren. Zou je dat niet doen wordt taugé snotterig en zacht als je het weer zou ontdooien.

Hoe Taugé invriezen?

Taugé kun je echter alleen invriezen als de groente echt vers is. Dat kun je zien aan de knapperigheid. Heel simplistisch moet je het knakken horen als je een stengel doorbreekt.

Hoor je dit niet, of ziet het er slap uit, dan niet meer invriezen. Ook bruine taugé is niet meer goed, maar dat had je al gezien.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord taugé invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 23 kcal

Ingrediënten

  • 250 Gram Taugé

Instructies

  1. De groente in koud water goed schoon spoelen.

  2. Water aan de kook brengen en de taugé voorzichtig toevoegen.

  3. 3 Minuten laten koken en dan met een schuimspaan uit het kokende water halen, en direct in ijskoud water houden gedurende een halve minuut. Zo stopt het kookproces.

  4. Zoveel mogelijk afdeppen met keukenpapier.

  5. In niet al te grote porties in diepvrieszakken doen en invriezen gedurende minimaal 24 uur. Vergeet het etiket niet met naam en invriesdatum.

Taugé ontdooien en bereiden

Taugé ontdooi je niet maar voegt het meteen aan bijvoorbeeld de koekenpan of wokpan toe, en dus direct tijdens de bereiding van een gerecht.

Hoe lang kun je taugé bewaren?

Uien kun je 12 maanden bewaren in de vriezer.

Verse taugé blijft maximaal 2 dagen in de koelkast goed. Haal wel het plastic van het bakje.

Taugé langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacumeren van taugé is over het algemeen niet aan te raden, omdat het een hoog vochtgehalte heeft en kwetsbaar is voor bederf wanneer het wordt afgesloten van zuurstof. Vacuüm verpakken kan de spruiten beschadigen en de textuur ervan veranderen.

In plaats daarvan is het het beste het vers te gebruiken. In de koelkast kun je verse taugé doorgaans tot 2 tot 3 dagen bewaren in een luchtdichte verpakking, zoals een plastic zakje of een bakje.

Als je het toch wilt bewaren, kun je het beter invriezen. Bevroren taugé blijft tot ongeveer 3 maanden houdbaar in de vriezer. Voordat je het invriest, blancheer de taugé kort in kokend water en laat het vervolgens schrikken in ijswater om de kleur en textuur te behouden. Na het blancheren kun je de taugé in porties verdelen, in diepvrieszakjes doen en de lucht eruit persen voordat je ze afsluit. Label de zakjes met de datum van invriezen voor referentie.

Kun je taugé bevroren gebruiken in gerechten?

Taugé kan worden ingevroren voor langdurige opslag, maar het wordt over het algemeen niet aanbevolen. Taugé heeft de neiging om na het invriezen zijn knapperige textuur te verliezen en kan een beetje slap worden. Dit kan de smaak en textuur van gerechten waarin het wordt gebruikt beïnvloeden.

Als je echter toch bevroren taugé wilt gebruiken, kun je het toevoegen aan warme gerechten zoals roerbakgerechten, soepen of stoofschotels. Het hoeft meestal niet vooraf te worden ontdooid; je kunt het rechtstreeks vanuit de vriezer aan de gerechten toevoegen en het laten koken tot het warm is.

Het is echter belangrijk op te merken dat de kwaliteit van bevroren taugé mogelijk niet zo goed is als die van verse taugé. Daarom wordt aanbevolen om verse taugé te gebruiken voor de beste smaak en textuur in je gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik taugé invriezen?
Hoewel het mogelijk is om het in te vriezen, wordt dit over het algemeen niet aanbevolen vanwege de veranderingen in textuur die kunnen optreden.

Moet ik taugé vooraf blancheren voordat ik het invries?
Het hoeft meestal niet te worden geblancheerd voordat je het invriest, maar sommige mensen vinden dat blancheren kan helpen bij het behoud van de kleur en textuur.

Hoe bewaar ik ingevroren taugé?
Als je ervoor kiest om deze knapperige groente in te vriezen, stop het dan in luchtdichte diepvrieszakken of containers en zorg ervoor dat je alle lucht eruit haalt voordat je het sluit.

Hoe lang kan ik ingevroren taugé bewaren?
Het kan tot ongeveer 2 tot 3 maanden worden bewaard in de vriezer, maar de kwaliteit kan afnemen na verloop van tijd.

Kan ik bevroren taugé direct gebruiken in gerechten?
Ja, het kan bevroren direct worden toegevoegd aan warme gerechten zoals roerbakgerechten, soepen en stoofschotels zonder vooraf te ontdooien.

Moet ik de bevroren taugé ontdooien voordat ik het gebruik?
In de meeste gevallen is het niet nodig om het vooraf te ontdooien voordat je het in gerechten gebruikt.

Is de kwaliteit van bevroren taugé vergelijkbaar met verse taugé?
Nee, het kan een iets andere textuur hebben dan verse taugé en de kwaliteit kan afnemen na het invriezen.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.