Tonijn invriezen, een filet of een groter stuk, is natuurlijk mogelijk. Als de vis tenminste goed ruikt en schoon is. Daar moet je opletten omdat de meeste tonijn die in Nederland verkocht is, bij het vangen al een keer is ingevroren.
Tonijn komt immers niet uit de Noordzee, en kan haast zonder in te vriezen hier niet vers komen.
Belangrijk is dan wel dat de vis luchtdicht verpakt wordt, en vooral in kleinere porties. Dus niet meer dan je nodig hebt voor één maaltijd. Daarmee voorkom je dat de vis gedeeltelijk weg moet gooien.
Hoe Tonijn invriezen?
Tonijn invriezen doe je het beste door eerst de vis droog te deppen met keukenpapier. Teveel vocht kan namelijk zorgen voor ijskristallen, en daardoor kan de vis bederven in de vriezer. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 4 Tonijnfilets
Instructies
- Verpak de tonijnfilets in vershoudfolie, en vervolgens in een diepvriesbak of een diepvrieszak.
Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met daarop naam en datum.
- In de vriezer leggen en minimaal 24 uur invriezen.
Hoe ik tonijn invries?
Tonijn invriezen is iets wat ik regelmatig doe, vooral omdat ik een enorme liefhebber ben van tonijn. Het proces zorgt ervoor dat ik altijd een voorraadje heb, klaar om te gebruiken wanneer ik maar wil. Er is iets magisch aan het bewaren van verse tonijn, die ik net bij de visboer heb gehaald, om later te genieten van diezelfde kwaliteit en smaak.
Elke keer als ik tonijn koop, zorg ik ervoor dat ik het meteen invries als ik weet dat ik het niet binnen een paar dagen ga gebruiken. Het is belangrijk voor me om de tonijn in perfecte conditie te houden, en invriezen is de beste manier om dat te doen. Eerst maak ik de tonijn schoon en dep ik hem droog. Dan wikkel ik het in plasticfolie en stop ik het in een diepvrieszak, waarbij ik ervoor zorg dat er geen lucht in de zak zit voordat ik hem sluit. Dit helpt om vriesbrand te voorkomen en behoudt de smaak en textuur van de tonijn.
Het gevoel van voldoening dat ik krijg als ik na een drukke dag een zakje bevroren tonijn uit de vriezer haal, is onbetaalbaar. Het ontdooien duurt niet lang, en voordat ik het weet, heb ik een heerlijk stuk tonijn klaar om te bereiden. Of ik nu besluit om het te grillen, bakken of rauw te eten in een salade of sushi, de kwaliteit is altijd top. Door tonijn in te vriezen, kan ik mijn favoriete gerechten blijven maken zonder me zorgen te maken over de versheid van de vis. Dit kleine ritueel is een van de manieren waarop ik ervoor zorg dat ik altijd kan genieten van mijn liefde voor tonijn.
Tonijn ontdooien en bereiden
Soms wordt aangegeven dat je de vis in schoon en niet erg koud water moet leggen om te ontdooien, en dan het water regelmatig verversen.
Niet erg koud water kan in dit geval juist de bron voor allerlei problemen zijn, die juist met vis je eetlust kunnen bederven.
Op deze manier ontdooien dat kun je dus beter niet doen, maar gewoon in de koelkast rustig laten ontdooien.
Hoelang kun je Tonijn bewaren?
Verse tonijn, filet of een ander stuk vlees, kun je goed verpakt nog een dag in de koelkast bewaren. Vis kan eigenlijk nooit langer bewaard worden.
Probeer de vis dan ook altijd meteen dezelfde dag te bereiden. Dat komt de smaak zeker ten goede.
In de vriezer kun je deze vis nog drie tot vier maanden bewaren.
Tonijn langer bewaren met behulp van vacumeren.
Tonijn, of het nu vers, gebakken of uit blik is, is geschikt om te vacumeren. Door tonijn te vacumeren wordt de houdbaarheid verlengd en blijft de kwaliteit langer behouden. Hier zijn de richtlijnen voor het bewaren van vacuümverpakte tonijn:
Vers
Vacuümverpakte verse tonijn blijft in de koelkast doorgaans 3 tot 4 dagen houdbaar.
Vacuümverpakte verse tonijn kan tot 6 maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.
Gebakken
Gebakken tonijn die vacuümverpakt is, blijft in de koelkast doorgaans 3 tot 4 dagen houdbaar.
Vacuümverpakte gebakken tonijn kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.
Uit blik
Vacuümverpakte tonijn uit blik blijft in de koelkast doorgaans 3 tot 4 dagen houdbaar nadat het is geopend.
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om tonijn uit blik te bevriezen, omdat de textuur kan veranderen en de kwaliteit kan afnemen.
Zorg er bij het vacuüm verpakken van tonijn voor dat deze volledig is afgekoeld voordat je hem verpakt, en gebruik vervolgens een geschikte vacuümverpakkingsmethode om ervoor te zorgen dat er geen lucht meer bij komt.
Mijn advies en tips?
- Het begint allemaal met het kiezen van de beste kwaliteit tonijn. Ga naar een vertrouwde viswinkel en vraag om sushikwaliteit tonijn. Dit is belangrijk omdat tonijn van hoge kwaliteit beter bevroren kan worden zonder smaak en textuur te verliezen.
- Voordat je de tonijn invriest, wikkel hem eerst in bakpapier of huishoudfolie en doe hem daarna in een luchtdichte vrieszak. Dit voorkomt vriesbrand en behoudt de smaak en textuur van de vis.
- Het lijkt een simpel advies, maar het is zo belangrijk! Noteer altijd de datum waarop je de tonijn invriest. Zo weet je zeker dat je hem binnen drie maanden op tijd opeet voor de beste kwaliteit.
- Snij de tonijn in porties voordat je hem invriest. Zo kun je precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt, zonder de hele vis opnieuw in te vriezen en zo de kwaliteit te verminderen.
- Als je een vacuümmachine hebt, gebruik deze dan zeker. Door de lucht uit de verpakking te verwijderen, verminder je het risico op vriesbrand en behoud je de smaak en textuur van de tonijn veel beter.
- Zorg ervoor dat je vriezer op de juiste temperatuur staat, namelijk -18 °C of lager. Hoe kouder de vriezer, hoe beter de kwaliteit van de bevroren tonijn behouden blijft.
- Wanneer je klaar bent om de tonijn te gebruiken, ontdooi hem dan langzaam in de koelkast. Dit helpt de textuur en smaak te behouden. Vermijd het gebruik van de magnetron of warm water, omdat dit de tonijn kan beschadigen.
- Hoewel tonijn technisch gezien langer in de vriezer kan blijven, is het voor de beste smaak en textuur aan te raden om de tonijn binnen drie maanden te gebruiken. Na deze periode kan de kwaliteit achteruitgaan.
Kun je tonijn bevroren gebruiken in gerechten?
Ja, je kunt bevroren tonijn gebruiken in gerechten. Bevroren tonijn is vaak al eerder ingevroren op zee of direct na de vangst, waardoor de versheid behouden blijft. Het is belangrijk om bevroren tonijn langzaam te ontdooien in de koelkast om de kwaliteit te behouden. Eenmaal ontdooid, kan bevroren tonijn worden gebruikt in verschillende gerechten, zoals salades, pasta’s, sushi, gegrilde tonijnsteaks en meer. Zorg er altijd voor dat je de tonijn grondig kookt, bakt of grilt voordat je hem consumeert om eventuele bacteriën te doden en de veiligheid te waarborgen.
Veelgestelde vragen
Kan ik verse tonijn invriezen?
Ja, je kunt verse vis invriezen om de versheid te behouden voor een langere periode.
Hoe moet ik tonijn voorbereiden voordat ik het invries?
Zorg ervoor dat de vis goed schoongemaakt is en verwijder eventuele ingewanden en schubben. Spoel het grondig af onder koud water en dep het droog met keukenpapier.
Welke verpakking moet ik gebruiken voor het invriezen van tonijn?
Gebruik luchtdichte verpakkingen zoals diepvrieszakken of diepvriesbakjes om de tonijn in te bewaren. Zorg ervoor dat alle lucht uit de verpakking wordt verwijderd om vriesbrand te voorkomen.
Hoelang kan ik tonijn invriezen voordat de kwaliteit achteruitgaat?
Het kan tot 3 maanden worden ingevroren zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit, maar voor de beste smaak wordt aanbevolen om het binnen 1 tot 2 maanden te consumeren.
Moet ik tonijn ontdooien voordat ik het ga bereiden?
Ja, het wordt aanbevolen om tonijn langzaam in de koelkast te ontdooien voordat je het gaat bereiden. Hierdoor blijft de textuur behouden en wordt de kans op bacteriële groei verminderd.
Kan ik ingevroren tonijn direct koken zonder te ontdooien?
Ja, je kunt deze vis koken en bakken zonder het eerst te ontdooien, maar houd er rekening mee dat de kooktijd langer kan zijn dan bij ontdooide tonijn.
Hoe kan ik de kwaliteit van ingevroren tonijn controleren?
Controleer de tonijn voordat je het gaat bereiden op tekenen van vriesbrand, zoals uitgedroogde plekken of verkleuring. Als de tonijn er niet meer fris uitziet of ruikt, gooi het dan weg.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.