Vermicellisoep invriezen is op zich mogelijk, maar de vermicelli kan soms roet in het eten gooien. En dan vooral omdat deze deegwaren erg nat zijn, wat natuurlijk logisch is omdat de vermicelli in de soep zit.
De textuur kan dan na het ontdooien wat korrelig worden, en dat is niet echt lekker.
Kun je de soep zonder vermicelli invriezen zouden we dat zeker aanbevelen.
Hoe Vermicellisoep invriezen?
Vermicellisoep invriezen is dus mogelijk, maar je moet de soep wel eerst goed laten afkoelen. Bij voorkeur eerst een half uurtje in de koelkast zetten en dan pas invriezen.
Beter is het dus om de soep zonder vermicelli in te vriezen en pas bij het opwarmen weer vermicelli toe te voegen.
Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1 Liter Vermicellisoep
Instructies
De soep goed laten afkoelen.
In diepvriesbakken doen en voorzien van etiket met naam soep en datum.
24 Uur in de vriezer plaatsen om in te vriezen.
Hoe ik vermicellisoep invries?
Vermicellisoep invriezen, dat is een kunst op zich, vooral als je die rijke, delicate smaak wilt behouden. Ik maak regelmatig een grote pan, wetende dat ik op drukke dagen altijd iets achter de hand heb. Het proces begint al bij het bereiden van de soep zelf. Ik zorg ervoor dat de vermicelli niet te gaar is, omdat het invriezen en later opwarmen de neiging heeft om pasta verder te garen. Een beetje ‘al dente’ is dus essentieel. Zo behoudt de soep na ontdooien nog steeds die perfecte textuur.
Wanneer de soep is afgekoeld tot kamertemperatuur, verdeel ik de porties in luchtdichte bakken, liefst van BPA-vrij materiaal. Het is belangrijk om niet tot de rand te vullen, want vloeistoffen zetten uit in de vriezer. Ook zorg ik ervoor dat er zo min mogelijk lucht in de bak zit. Lucht kan leiden tot vriesbrand, wat de smaak en textuur van de soep negatief beïnvloedt. Daarnaast plaats ik altijd een label met de datum erop. Zo weet ik precies wanneer ik de soep heb ingevroren, want hoewel hij maanden goed blijft in de vriezer, eet ik hem het liefst binnen een maand of twee.
Bij het ontdooien laat ik de soep eerst rustig in de koelkast ontdooien, dat kost wat tijd, maar het zorgt voor een gelijkmatige ontdooiing zonder dat de vermicelli papperig wordt. Zodra de soep volledig ontdooid is, warm ik hem zachtjes op in een pan, zodat de smaken weer tot leven komen. Ik ben altijd blij dat ik dat extra beetje tijd heb genomen om het goed in te vriezen, want de smaak blijft haast net zo goed als op de dag dat ik de soep vers maakte.
Vermicellisoep ontdooien en bereiden
Vermicellisoep altijd langzaam in de koelkast ontdooien. Dit kan een hele dag duren.
Hoe lang kun je vermicellisoep bewaren?
Vermicellisoep kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.
Vermicellisoep kun je doorgaans 2 dagen in de koelkast bewaren.
Buiten de koelkast moet je de soep binnen enekele uren opmaken.
Als de soep zurig begint te ruiken is de soep bedorven.
Vermicellisoep langer bewaren met behulp van vacumeren.
Deze soep is over het algemeen niet geschikt om te vacumeren vanwege de vloeibare aard ervan. Het vacuümproces kan leiden tot morsen en moeilijkheden bij het afdichten van de verpakking.
In plaats daarvan kun je de soep het beste bewaren in luchtdichte bakjes of zakjes. In de koelkast blijft de soep meestal tot 3 tot 4 dagen goed. Als je het langer wilt bewaren, kun je het invriezen.
In de vriezer kan de soep tot 2 tot 3 maanden worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat. Zorg ervoor dat de soep volledig is afgekoeld voordat je deze invriest en gebruik bij voorkeur diepvriesbestendige bakken of diepvrieszakken om vriesbrand te voorkomen.
Mijn advies en tips?
- Dit lijkt misschien een open deur, maar veel mensen haasten zich en stoppen hun soep te vroeg in de vriezer. Als je vermicellisoep niet volledig laat afkoelen voordat je hem invriest, kan er condens ontstaan, wat de smaak en textuur van de soep aantast. Neem de tijd om de soep tot kamertemperatuur te laten komen. Vertrouw me, je proeft het verschil.
- Wist je dat vermicelli de neiging heeft om in de soep papperig te worden na het invriezen? Een slimme truc is om de vermicelli apart in te vriezen van de bouillon. Zo blijft de vermicelli steviger wanneer je het later ontdooit. Je kunt ze op het laatste moment samenvoegen bij het opwarmen. Dit zorgt ervoor dat je soep altijd de perfecte bite heeft.
- Het klinkt misschien voor de hand liggend, maar de juiste bakje maakt echt verschil. Kies voor luchtdichte, vriesbestendige bakken om te voorkomen dat je soep vriesbrand krijgt. Vriesbrand kan de smaak van je soep verminderen en dat wil je natuurlijk niet. Zorg er ook voor dat je wat ruimte overlaat voor de soep om uit te zetten als hij bevriest.
- Het lijkt een kleinigheid, maar geloof me, je wil niet vergeten wanneer je die soep hebt ingevroren. Gebruik een label en schrijf de datum erop. Vermicellisoep blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer. Zo weet je zeker dat je soep altijd vers smaakt en vermijd je verrassingen wanneer je die ene vergeten bak opent.
- Vermicellisoep op basis van melk of room bevriest niet altijd even goed. Als je graag een romige soep maakt, voeg dan de melk of room pas toe nadat je de soep hebt ontdooid en opgewarmd. Dit voorkomt schiften en zorgt voor een zijdezachte textuur, zoals het hoort.
- Het is handig om je vermicellisoep in kleinere porties in te vriezen. Zo hoef je niet een hele pan op te warmen als je slechts een beetje soep wilt. Gebruik bijvoorbeeld siliconen muffinvormpjes of kleine diepvrieszakjes. Dit geeft je meer flexibiliteit wanneer je trek hebt in een snel en eenvoudig soepje.
- Hoe verleidelijk het ook is om je soep snel te ontdooien, de beste manier is om het langzaam te doen in de koelkast. Dit helpt om de smaak en textuur te behouden. Snel ontdooien, bijvoorbeeld in de magnetron, kan ervoor zorgen dat je soep waterig wordt en dat wil je echt niet.
- Sommige kruiden, zoals basilicum of peterselie, verliezen hun kracht tijdens het invriezen. Om ervoor te zorgen dat je soep nog steeds die lekkere smaakbom heeft, is het een goed idee om wat verse kruiden toe te voegen nadat je de soep hebt opgewarmd. Zo blijft de smaak helder en fris.
Veelgestelde vragen
Kan ik vermicellisoep invriezen?
Ja, de soep kan worden ingevroren om de versheid te behouden voor langdurige opslag.
Hoe bereid ik vermicellisoep voor op invriezen?
Laat de soep eerst volledig afkoelen voordat je hem invriest. Zorg ervoor dat de soep in geschikte diepvriesbestendige bakken wordt geplaatst.
Hoe lang kan ik vermicellisoep in de vriezer bewaren?
Het kan tot 3 maanden worden bewaard in de vriezer zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.
Moet ik de vermicelli in de soep laten tijdens het invriezen? Ja, het is het beste om de vermicelli in de soep te laten tijdens het invriezen. De vermicelli zal de vloeistof absorberen, maar zal nog steeds smakelijk zijn wanneer de soep wordt ontdooid en opgewarmd.
Hoe ontdooi en verwarm ik bevroren vermicellisoep?
Verplaats de bevroren soep van de vriezer naar de koelkast om langzaam te ontdooien. Zodra de soep ontdooid is, kan deze worden verwarmd op het fornuis of in de magnetron tot hij goed heet is.
Kan ik andere ingrediënten toevoegen aan de vermicellisoep voordat ik hem invries?
Ja, je kunt andere ingrediënten toevoegen aan de soep voordat je hem invriest, zoals groenten, vlees of kruiden.
Moet ik de vermicellisoep roeren tijdens het opwarmen?
Ja, af en toe roeren tijdens het opwarmen helpt om de soep gelijkmatig te verwarmen en eventuele klontjes te voorkomen.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.