Site Overlay
Wafels invriezen

Wafels invriezen

Wafels invriezen is een van de dingen die je echt een keer moet uitproberen, en eigenlijk een erg geschikte methode om wafels langer dan een paar dagen te bewaren.

Nu denk je waarschijnlijk dat dit toch best wel onnodig is, maar het kan natuurlijk ook wel erg handig zijn.

Je kunt bijvoorbeeld niet alleen de wafels uit de supermarkt, maar ook zelfgemaakte wafels invriezen.

Je moet er wel opletten dat het niet meer dan één keer ingevroren wordt, dus niet ontdooien en een restje weer invriezen. De wafels kunnen door het herhaaldelijk invriezen en ontdooien vies gaan smaken, en bederven.

Hoe Wafels invriezen?

Tussen het invriezen van verse zelf gemaakte wafels en wafels uit de winkel heb je toch noch wel een klein beetje verschil. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Brood en taart
Keuken Internationaal
Trefwoord Wafels invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 291 kcal

Ingrediënten

 • 4 Wafels

Instructies

Verse Wafels

 1. Laat de verse wafels als eerste goed afkoelen.
 2. Als deze goed afgekoeld zijn, kun je de wafels in een diepvriesbak, diepvrieszak, of zelfs vacumeerzakje doen. Dit laatste moet je met een speciaal apparaat vacuüm trekken.

 3. Leg deze voor minimaal 24 uur in de vriezer.

Wafels uit de winkel

 1. Wafels uit de winkel zijn natuurlijk niet veel anders dan zelf gemaakte wafels.
 2. Is de verpakking nog gesloten dan kun je de wafels in de originele verpakking invriezen.

 3. Als de verpakking al geopend is, dan kun je deze het beste in een diepvrieszak, een vacumeerzakje, of diepvriesbak met deksel doen.

 4. Laat ook deze voor minimaal 24 uur in de vriezer.

Wafels ontdooien en bereiden

Het ontdooien van de wafels is echt gemakkelijk, deze kun je namelijk gewoon in de magnetron of in de oven laten ontdooien. Dus nog bevroren.

Het ontdooien van de wafels duurt, in de oven of magnetron, in dit geval maar maximaal 30 minuten. Wil je de wafels in de koelkast ontdooien, raden we dat af.

De wafels kunnen dan erg hard worden.

Hoelang kun je Wafels bewaren?

Verse, dus zelf gemaakte wafels, kun je in de voorraadkast maximaal 1 dag bewaren. Natuurlijk wel in een bakje of in een afgesloten zak.

De wafels uit de winkel zijn meestal 7 tot 10 dagen houdbaar, maar hier kun je het beste op de tenminste houdbaar tot datum letten.

De zelf gemaakte en de gekochte wafels kun je maximaal 8 tot 12 maanden in de vriezer bewaren.

Wafels langer bewaren met behulp van vacumeren.

Om wafels langer te bewaren met behulp van vacuümverpakking, volg je deze stappen:

 1. Laat ze volledig afkoelen na het bakken.
 2. Plaats het in een enkele laag op een schoon en droog oppervlak.
 3. Snij voldoende stukken vacuümfolie af om elke wafel afzonderlijk te kunnen verpakken.
 4. Leg een wafel op een stuk vacuümfolie en vouw het folie er omheen, zorg ervoor dat er geen lucht in de verpakking achterblijft.
 5. Sluit de vacuümfolie volgens de instructies van het vacumeerapparaat. Zorg ervoor dat de verpakking strak wordt afgesloten.
 6. Herhaal dit proces voor alle wafels.
 7. Bewaar de vacuümverpakte wafels op een koele, droge plaats, bij voorkeur in de koelkast of vriezer, voor een langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de wafels wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor ze langer vers blijven en minder snel uitdrogen. Let op dat de smaak en textuur van de wafels behouden blijven na vacumeren. Verbruik de wafels binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Veelgestelde vragen

Kun je zelfgemaakte wafels invriezen?
Ja, zelfgemaakte wafels kunnen goed worden ingevroren voor later gebruik.

Hoe moet ik wafels invriezen?
Laat de wafels eerst volledig afkoelen. Leg ze vervolgens op een bakplaat in een enkele laag en plaats ze in de vriezer totdat ze stevig zijn. Daarna kun je ze overbrengen naar een luchtdichte diepvrieszak of container.

Hoelang kun je wafels invriezen?
Wafels kunnen tot ongeveer 2-3 maanden worden ingevroren zonder significant verlies van kwaliteit.

Hoe ontdooi ik ingevroren wafels?
Haal de gewenste hoeveelheid wafels uit de vriezer en laat ze in de koelkast ontdooien gedurende enkele uren of ‘s nachts. Je kunt ze ook kort in de magnetron opwarmen als je ze sneller wilt ontdooien.

Kun je wafels opnieuw invriezen nadat ze zijn ontdooid?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om wafels opnieuw in te vriezen nadat ze eenmaal zijn ontdooid, omdat dit de textuur en smaak kan beïnvloeden.

Kun je kant-en-klare wafels uit de winkel invriezen?
Ja, kant-en-klare wafels uit de winkel kunnen ook worden ingevroren volgens dezelfde methoden als zelfgemaakte wafels.

Wat is de beste manier om ingevroren wafels op te warmen?
Om ingevroren wafels op te warmen, kun je ze kort in de oven of broodrooster plaatsen totdat ze knapperig en warm zijn. Je kunt ze ook opwarmen in de magnetron voor een snellere optie, maar let op dat ze niet te zacht worden.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept