Site Overlay
Mais invriezen

Mais invriezen

Verse mais invriezen of mais uit blik invriezen, tussen deze twee verschillende varianten zit nog wel een beetje verschil. Dat ligt natuurlijk aan de gaarheid, die bij mais uit blik natuurlijk veel hoger is.

Dat is ook de reden dat veel mensen mais uit blik niet zo bijzonder lekker vinden.

Naast deze twee variaties ligt het ook nog aan de soort mais, want zo is er bijvoorbeeld suikermais, snijmais voor de koeien, en er is natuurlijk siermais. Alle drie de soorten kun je eigenlijk zonder bedenkingen eten, maar siermais is het minst geschikt.

Hoe mais invriezen?

Je kunt mais in korrels invriezen, in gerechten invriezen of hele kolven mais invriezen.

Natuurlijk worden meestal gehele maiskolven ingevroren omdat dit eigenlijk het makkelijkste is, de maiskorrels loshalen is immers niet altijd eenvoudig.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord mais invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 15 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 337 kcal

Ingrediënten

 • 4 Maiskolven

Instructies

 1. Verwijder zoveel mogelijk de bladeren van de maiskolf.

 2. Kook water in een grote pan en blancheer de maiskolven gedurende 10 minuten. Met een schuimspaan uit het water halen en direct onder koud stromend water houden om het kookproces te stoppen.

 3. Goed afdeppen met keukenpapier.

 4. Nu kun je of de korrels eraf halen en invriezen, of de gehele kolf invriezen.

 5. Verpak de mais zoveel mogelijk per portie in diepvrieszak en plaats deze gedurende minimaal 24 uur in de vriezer.

Mij Hoe ik mais invries?

Ik hou ervan om maïs in te vriezen, terwijl het nog aan de kolf zit. Het is een geweldige manier om de versheid en smaak van de maïs te behouden voor een lange periode. Wanneer ik maïs invries, begin ik met het selecteren van de meest verse kolven, meestal direct van de markt of, nog beter, uit mijn eigen tuin. Vervolgens verwijder ik de buitenste bladeren en de zijden, maar ik laat een paar van de binnenste bladeren zitten om de maïs te beschermen tegen vriesbrand.

Daarna was ik de kolven grondig om ervoor te zorgen dat er geen vuil of insecten achterblijven. Een belangrijk onderdeel van mijn proces is het blancheren van de maïs. Dit doe ik door de kolven ongeveer vier minuten in kokend water te leggen en ze daarna direct in een ijsbad te plaatsen om het kookproces te stoppen. Het blancheren helpt om de enzymen te vernietigen die de smaak en textuur van de maïs kunnen beïnvloeden tijdens het invriezen.

Nadat de maïs volledig is afgekoeld, dep ik de kolven droog met een schone theedoek. Ik pak elke kolf zorgvuldig in met huishoudfolie, waardoor ze goed afgesloten zijn. Vervolgens doe ik de ingepakte kolven in diepvrieszakken of luchtdichte bakjes, waarbij ik de lucht zoveel mogelijk verwijder om de kans op vriesbrand te minimaliseren.

Het labelen van de zakken met de datum is voor mij essentieel, zodat ik altijd weet hoelang de maïs al in de vriezer ligt. Wanneer ik de bevroren maïs wil gebruiken, hoef ik ze alleen maar uit de vriezer te halen en ze direct te koken, grillen of te roosteren, zonder dat ik ze eerst hoef te ontdooien. Hierdoor behoudt de maïs zijn smaak en textuur, bijna alsof hij vers is.

Deze methode van invriezen zorgt ervoor dat ik het hele jaar door kan genieten van de heerlijke smaak van verse maïs, zelfs in de wintermaanden wanneer verse maïs moeilijker te verkrijgen is. Het is een kleine inspanning die grote beloningen oplevert wanneer ik die zoete, sappige korrels proef, zelfs lang nadat het oogstseizoen voorbij is.

Mais ontdooien en bereiden

Maiskolven kun je het beste in de koelkast ontdooien totdat deze geheel ontdooid is. Daarna kun je de kolven verder koken of op de BBQ bereiden.

Losse mais hoef je niet te ontdooien, maar kun je direct uit de vriezer in gerechten bereiden of koken.

Hoelang kun je mais bewaren?

Mais kun je gedurende 12 maanden in de vriezer bewaren.

Je kunt mais in en buiten de koelkast bewaren, maar buiten de koelkast kunnen de korrels vrij snel harder worden.

Hangend kun je mais goed bewaren, mits de kolven naar beneden hangen en droog blijven.

Hou rekening met 5 dagen in de koelkast bewaren, nogmaals mits droog.

Mais langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van maïs kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Verwijder de buitenste bladeren en eventuele zijde van de maïskolf.
 2. Spoel de maïskolf af onder koud stromend water om eventueel vuil te verwijderen.
 3. Snij de maïskorrels van de kolf af met een scherp mes.
 4. Plaats de maïskorrels in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de maïskorrels gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 5. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 6. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
 7. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
 8. Bewaar de vacuümverpakte maïskorrels in de koelkast of vriezer voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de maïskorrels wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de maïs langer vers blijft. Let op dat de textuur en smaak van de maïs behouden blijven na vacumeren. Verwerk de maïs binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

Blancheer de maiskolven in water met toegevoegde kruiden zoals tijm, rozemarijn en laurierblaadjes. Dit geeft de mais extra smaak die behouden blijft tijdens het invriezen en koken.

Smeer een dunne laag boter over de maiskorrels voordat je ze invriest. Dit helpt om de korrels vochtig en smaakvol te houden wanneer ze ontdooien en gekookt worden.

In plaats van gewone diepvrieszakken, gebruik hersluitbare zakken met een luchtdichte sluiting. Dit minimaliseert de blootstelling aan lucht, waardoor de mais langer vers blijft en minder kans heeft op vriesbrand.

Haal de korrels van de kolf af en spreid ze uit op een bakplaat om eerst individueel in te vriezen. Zodra de korrels bevroren zijn, doe je ze in een zak. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken, waardoor je precies de juiste hoeveelheid kunt pakken wanneer nodig.

Dompel de maiskolven in een lichte suikeroplossing voor het invriezen. Dit helpt om de zoetheid van de mais te behouden, zelfs na langdurige opslag in de vriezer.

Gebruik een vacuümmachine om de mais in luchtdichte zakken te verpakken. Dit verlengt de houdbaarheid aanzienlijk en houdt de mais verser dan traditionele methoden.

Verdeel de mais in porties die je waarschijnlijk in één keer zult gebruiken. Dit maakt het gemakkelijker om alleen te ontdooien wat je nodig hebt en voorkomt dat je de mais meerdere keren moet invriezen en ontdooien.

Voeg een beetje citroensap toe aan het water tijdens het blancheren. Dit helpt om de felgele kleur van de mais te behouden, waardoor het er aantrekkelijker uitziet wanneer je het later gebruikt.

Kun je mais bevroren gebruiken?


Ja, je kunt bevroren maïs gebruiken in gerechten. Bevroren maïs is meestal al voorgekookt voordat het wordt ingevroren, dus het is gemakkelijk toe te voegen aan soepen, stoofschotels, salades, en andere gerechten zonder extra kooktijd. Je kunt het ook laten ontdooien en dan rechtstreeks toevoegen aan bijvoorbeeld salsa’s of maïsbroodrecepten. Het is een handige en veelzijdige optie om altijd bij de hand te hebben.

Veelgestelde vragen

Kun je alles invriezen?
Niet alle voedingsmiddelen zijn geschikt om in te vriezen. Sommige voedingsmiddelen kunnen hun textuur, smaak of voedingswaarde verliezen bij het invriezen. Het is belangrijk om te controleren of het voedsel geschikt is om in te vriezen voordat je het bewaart.

Hoelang kun je voedsel invriezen voordat het bederft?
De houdbaarheid van ingevroren voedsel varieert afhankelijk van het type voedsel. Over het algemeen blijven de meeste voedingsmiddelen enkele maanden tot een jaar goed in de vriezer. Het is echter altijd raadzaam om de richtlijnen voor opslagtijden te raadplegen om ervoor te zorgen dat het voedsel veilig is om te consumeren.

Hoe moet je voedsel goed invriezen?
Voedsel moet goed worden verpakt voordat het wordt ingevroren om vriesbrand en kwaliteitsverlies te voorkomen. Gebruik luchtdichte verpakkingen zoals diepvrieszakjes of diepvriesbakjes en verwijder zoveel mogelijk lucht om de versheid te behouden.

Kun je voedsel opnieuw invriezen nadat het ontdooid is?
Het wordt over het algemeen afgeraden om voedsel opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal ontdooid is geweest, omdat dit de voedselveiligheid en kwaliteit kan beïnvloeden. Het ontdooien van voedsel activeert bacteriën en kan leiden tot bederf als het opnieuw wordt ingevroren.

Welke voedingsmiddelen kunnen niet worden ingevroren?
Sommige voedingsmiddelen, zoals rauwe eieren in de schaal, groenten met een hoog watergehalte zoals sla, en bepaalde zuivelproducten, kunnen niet goed worden ingevroren omdat ze hun textuur en smaak verliezen.

Kun je voedsel invriezen dat al gekookt is?
Ja, veel gekookte gerechten kunnen veilig worden ingevroren. Zorg ervoor dat het voedsel volledig is afgekoeld voordat je het invriest om condensatie te voorkomen, wat kan leiden tot vriesbrand.

Hoe moet je voedsel ontdooien voordat je het gebruikt?
De veiligste manier om voedsel te ontdooien is in de koelkast. Dit proces kan wat langer duren, maar het voorkomt dat bacteriën zich snel vermenigvuldigen. Je kunt ook voedsel veilig ontdooien in de magnetron of in koud water, maar zorg ervoor dat je het voedsel meteen gebruikt nadat het ontdooid is.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept