Site Overlay
Zoete aardappel invriezen

Zoete aardappel invriezen

Zoete aardappel invriezen is natuurlijk mogelijk want dat is eigenlijk mogelijk bij alle soorten groente, en dit is dus helemaal geen aardappelsoort maar gewoon een soort groente.

De knol wordt ook wel bataat genoemd.

Hoe zoete aardappel invriezen?

Zoete aardappel kun je weliswaar invriezen, maar rauw invriezen is niet zo'n goed idee. Dan is na het ontdooien de knol niet meer lekker. Vaak een melige en wat vieze smaak. Na bereiding, hetzij in gerechten, hetzij gekookt, kan de zoete aardappel wel worden ingevroren.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord zoete aardappel invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 25 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 86 kcal

Ingrediënten

 • 1 Kilo Zoete aardappel

Instructies

 1. Alleen, maar dat is ook van toepassing op andere knolsoorten zoals bieten en aardappelen, moeten alleen rijpe en verse knollen gebruikt worden zonder beurse of rotte plekken.

 2. De knollen goed schoonmaken en zand eraf halen.

 3. Eventueel schillen en de gehele knol 20 minuten koken in ruim water. Natuurlijk kun je de knollen ook in stukken snijden en dan koken.

 4. Laat goed uitlekken, en snij of pureer de knollen of stukken.

 5. Helemaal laten afkoelen en dan in diepvrieszakken of bakken doen. Deze vervolgens minimaal 24 uur bij minus 18 graden in de vriezer plaatsen. Vergeet overigens niet om te voorzien van etiket met naam en invriesdatum.

Zoete aardappel ontdooien en bereiden

Ontdooien in de koelkast, in een bak of op een bord. Daarna kunnen de reeds gekookte zoete aardappelen verwerkt worden in andere gerechten, of kort warm gemaakt worden in de magnetron.

Hoe lang kun je zoete aardappel bewaren?

Zoete aardappel kun je 12 maanden in de diepvries bewaren.

Verse nog niet gekookte of gefrituurde zoete aardappel kun je niet in de koelkast bewaren. Beter is het om de knollen in een kelder of op een koele plek droog te bewaren. Bij vocht gaan de knollen snel rotten, maar dat ruik je dan wel.

Een aardappelbox is iedeaal. Anders kun je de knollen op krantenpapier goed droog houden.

Gekookte of gefrituurde zoete aardappel kun je twee dagen in de koelkast bewaren, maar veel mensen vinden het niet echt lekker meer. Maximaal 1 dag bewaren in de koelkast is dus aan te bevelen.

Zoete aardappel langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacuüm verpakken van zoete aardappelen kan helpen om ze langer vers te houden en hun houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Spoel de zoete aardappelen grondig af onder koud stromend water om eventueel vuil te verwijderen.
 2. Schil de zoete aardappelen indien gewenst, of laat de schil intact afhankelijk van je voorkeur.
 3. Snij ze in gelijkmatige stukken of laat ze heel, afhankelijk van hoe je ze wilt bewaren.
 4. Plaats de gesneden of hele zoete aardappelen in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de zoete aardappelen gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 5. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 6. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
 7. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
 8. Bewaar de vacuümverpakte zoete aardappelen op een koele, donkere plaats zoals een voorraadkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de zoete aardappelen wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de zoete aardappelen langer vers blijven. Let op dat de zoete aardappelen na vacumeren nog steeds kunnen bederven na verloop van tijd, maar dit proces wordt vertraagd door het vacuüm.

Kun je zoete ardappel bevroren gebruiken?


Ja, je kunt bevroren zoete aardappel gebruiken in gerechten. Bevroren zoete aardappelblokjes zijn vaak al voorgekookt voordat ze worden ingevroren, waardoor ze gemakkelijk te bereiden zijn. Je kunt ze gebruiken in soepen, stoofschotels, roerbakgerechten en zelfs in ovengerechten zoals ovenschotels. Houd er rekening mee dat bevroren zoete aardappel mogelijk iets langer nodig heeft om te koken dan verse zoete aardappel, dus pas indien nodig de kooktijd aan. Over het algemeen zijn bevroren zoete aardappelblokjes handig om bij de hand te hebben voor snelle en gemakkelijke maaltijden.

Veelgestelde vragen

Kun je zoete aardappelen invriezen?
Ja, je kunt zoete aardappelen invriezen om ze langer houdbaar te maken.

Moet ik zoete aardappelen eerst koken voordat ik ze invries?
Het is niet nodig om zoete aardappelen te koken voordat je ze invriest, maar sommige mensen geven er de voorkeur aan om ze eerst te blancheren om de textuur te behouden.

Hoe moet ik zoete aardappelen voorbereiden voordat ik ze invries?
Schil de zoete aardappelen en snijd ze in stukken of plakjes naar wens. Je kunt ervoor kiezen om ze te blancheren in kokend water voordat je ze invriest.

Hoe lang kun je zoete aardappelen in de vriezer bewaren?
Zoete aardappelen kunnen tot ongeveer 10-12 maanden in de vriezer worden bewaard zonder significant verlies van kwaliteit.

Hoe moet ik ingevroren zoete aardappelen ontdooien?
Je kunt ingevroren zoete aardappelen het beste langzaam in de koelkast laten ontdooien voordat je ze gebruikt. Hierdoor behouden ze hun textuur beter.

Kun je ingevroren zoete aardappelen rechtstreeks in gerechten gebruiken?
Ja, je kunt ingevroren zoete aardappelen rechtstreeks toevoegen aan stoofschotels, soepen, en andere gerechten zonder ze eerst te ontdooien.

Zijn er speciale instructies voor het invriezen van zoete aardappelpuree?
Je kunt zoete aardappelpuree invriezen door deze in luchtdichte bakjes of diepvrieszakjes te bewaren. Zorg ervoor dat je de puree goed afkoelt voordat je hem invriest en laat voldoende ruimte over voor uitzetting tijdens het bevriezingsproces.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.