Site Overlay
Bechamelsaus Invriezen

Bechamelsaus invriezen

Bechamelsaus invriezen is mogelijk, want het is eigenlijk gewoon een witte saus uit meel en boter. Beide kunnen ook los van elkaar worden ingevroren.

Ook als je spel wilt toevoegen aan de saus, kun je de saus gewoon invriezen.

De saus kan na ontdooien echter niet nogmaals worden ingevroren.

Overigens kan de saus bij het ontdooien gaan schiften.

Hoe Bechamelsaus invriezen?

Bechamelsaus invriezen is eigenlijk vrij simpel, je hoeft er alleen maar voor te zorgen dat de saus vrij is van klonten. Dat zou de textuur van de saus kunnen beïnvloeden.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Saus
Keuken Internationaal
Trefwoord bechamelsaus invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 105 kcal

Ingrediënten

  • 400 Gram Bechamelsaus

Instructies

  1. De bechamelsaus tot op kamertemperatuur laten afkoelen.

  2. Bij voorkeur verpakken in diepvriesbakken.

  3. Voorzien van etiket met daarop naam en invriesdatum.

  4. 24 uur in de vriezer plaatsen om in te vriezen.

Mij Hoe ik bechamelsaus invries?

Wanneer ik een romige bechamelsaus heb gemaakt, weet ik dat ik niet altijd alles in één keer nodig heb. Dus het invriezen ervan is een handige manier om altijd een voorraadje paraat te hebben. Na het bereiden laat ik de saus volledig afkoelen, want een warme saus direct in de vriezer gooien, dat is vragen om problemen. De temperatuur in de vriezer kan dan stijgen, wat de kwaliteit van andere ingevroren producten kan aantasten. Bovendien zorgt afkoelen ervoor dat er zich geen condens vormt, wat later bij het ontdooien voor een waterige saus zou kunnen zorgen.

Eenmaal afgekoeld giet ik de bechamel in luchtdichte bakjes of diepvrieszakken, afhankelijk van de hoeveelheid die ik wil invriezen. Als ik voor zakken ga, let ik erop dat ik alle lucht eruit duw voor ik ze sluit. Dat voorkomt vriesbrand en helpt de saus langer vers te houden. Soms verdeel ik de saus in kleinere porties, zodat ik bij gebruik slechts hoef te ontdooien wat ik nodig heb. Deze porties zijn perfect voor wanneer ik bijvoorbeeld snel een lasagne of moussaka in elkaar wil zetten. De bechamel behoudt haar textuur en smaak het best als ze maximaal drie maanden in de vriezer blijft.

Wanneer het tijd is om de saus te gebruiken, ontdooi ik die langzaam in de koelkast. Dit voorkomt dat de saus gaat schiften. Na het ontdooien verwarm ik de saus voorzichtig op een laag vuurtje en roer ik regelmatig om klontjes te voorkomen. Mocht de saus iets te dik zijn geworden, voeg ik een scheutje melk of bouillon toe om de gewenste consistentie weer te krijgen. Bechamelsaus invriezen is voor mij een slimme manier om mijn favoriete gerechten altijd binnen handbereik te hebben zonder steeds helemaal opnieuw te moeten beginnen.

Bechamelsaus ontdooien en bereiden

Deze saus altijd langzaam in de koelkast ontdooien. Ook regelmatig tijdens het ontdooien roeren om schiften zoveel mogelijk te voorkomen.

Hoe lang kun je bechamelsaus bewaren?

Bechamelsaus kun je ongeveer 3 maanden in de vriezer bewaren.

Vers gemaakt bechamelsaus kun je maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Langer bewaren zal de smaak aantasten. bovendien kan de saus bij lang staan gaan schiften.

De saus wel afdekken zodat er geen vel op de saus kan komen.

Bechamelsaus langer bewaren met behulp van vacumeren.

Het vacumeren van bechamelsaus is technisch gezien mogelijk, maar het kan lastig zijn vanwege de dikke en romige textuur. Het vacuümproces kan leiden tot problemen zoals verstopping van de vacuümkamer of het verlies van de saus. Bovendien kan de vacuümverpakking de structuur van de saus veranderen, waardoor het resultaat niet optimaal is.

Als alternatief kun je de saus beter traditioneel bewaren in de koelkast of vriezer. In de koelkast blijft bechamelsaus doorgaans tot 3 tot4 dagen goed, mits het in een luchtdichte bak wordt bewaard. In de vriezer kan bechamelsaus tot 2 tot 3 maanden worden bewaard, op voorwaarde dat het goed is verpakt in diepvrieszakken of -bakjes om vriesbrand te voorkomen. Zorg ervoor dat je de saus laat afkoelen voordat je deze in de koelkast of vriezer plaatst, en label de verpakking met de datum van bereiding voor gemakkelijke identificatie.

Mij Mijn advies en tips?

Bechamelsaus kan na het invriezen iets dunner worden. Een slimme truc is om de saus tijdens het koken iets dikker te maken dan normaal. Voeg dus een klein beetje extra bloem toe. Dit zorgt ervoor dat je saus na het ontdooien de juiste consistentie behoudt.

  1. Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar bechamelsaus moet echt helemaal zijn afgekoeld voordat je het in de vriezer doet. Warm eten in de vriezer kan ijskristallen veroorzaken, wat de textuur van de saus verandert. Neem de tijd, laat je saus rustig afkoelen op kamertemperatuur voordat je het in porties verdeelt.
  2. Lucht is de vijand van een goede bechamelsaus in de vriezer. Gebruik altijd luchtdichte bakjes of diepvrieszakken om te voorkomen dat de saus uitdroogt of dat er vriesbrand ontstaat. Zorg dat je zoveel mogelijk lucht uit de zakken haalt voordat je ze sluit. Dat maakt een wereld van verschil.
  3. In plaats van een grote bak bechamelsaus in te vriezen, is het slim om de saus in kleine porties te verdelen. Zo kun je precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt, zonder dat je de hele partij in één keer hoeft te gebruiken. Handig als je bijvoorbeeld een snelle lasagne wilt maken zonder te veel restjes.
  4. Het is zo’n simpel, maar effectief advies: schrijf op je bakje of zakje wat erin zit en wanneer je het hebt ingevroren. Bechamelsaus blijft ongeveer drie maanden goed in de vriezer. Zonder label verlies je snel het overzicht en dat wil je natuurlijk niet.
  5. Bechamelsaus moet je niet te snel ontdooien. Zet de bevroren saus een dag van tevoren in de koelkast. Door het geleidelijk te laten ontdooien, behoudt de saus zijn smaak en structuur beter. Het kan verleidelijk zijn om de magnetron te gebruiken, maar dit kan de saus klonterig maken.
  6. Bij het opwarmen van de ontdooide bechamelsaus kan het helpen om een scheutje melk of room toe te voegen. Dit maakt de saus weer lekker romig en zorgt ervoor dat eventuele klontjes verdwijnen. Roer het goed door op laag vuur en je saus is weer als nieuw.
  7. Hoewel de saus technisch gezien langer houdbaar is in de vriezer, gaat de kwaliteit na ongeveer drie maanden achteruit. Voor de beste smaak en textuur is het slim om je bechamelsaus binnen deze periode op te maken. Zo voorkom je dat de saus waterig of smaakloos wordt.

Veelgestelde vragen

Kan ik bechamelsaus invriezen?
Ja, deze saus kan worden ingevroren om het langer te bewaren.

Moet ik bechamelsaus laten afkoelen voordat ik het invries?
Ja, het is het beste om de saus eerst volledig af te laten koelen voordat je het invriest.

Hoe bewaar ik bechamelsaus in de vriezer?
Giet de afgekoelde saus in luchtdichte diepvriesbakjes of -zakjes. Zorg ervoor dat je de saus volledig afsluit om bevriezing en vriesbrand te voorkomen.

Hoe lang kan ik bechamelsaus in de vriezer bewaren?
Het kan tot ongeveer 3 maanden worden bewaard in de vriezer. Hoewel het veilig is om het langer te bewaren, kan de kwaliteit na verloop van tijd achteruitgaan.

Hoe ontdooi ik bechamelsaus?
Deze saus kan het beste langzaam worden ontdooid in de koelkast. Je kunt het ook voorzichtig opwarmen in een pan op laag vuur terwijl je regelmatig roert.

Kan ik bechamelsaus opnieuw invriezen nadat het is ontdooid?
Het wordt afgeraden om saus opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit kan beïnvloeden en de groei van bacteriën kan bevorderen.

Kan ik bechamelsaus gebruiken nadat het is ingevroren en ontdooid?
Ja, je kunt deze saus gebruiken nadat het is ingevroren en ontdooid. Zorg ervoor dat je het grondig opwarmt voordat je het serveert om eventuele bacteriën te doden en de saus gelijkmatig warm te maken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept