Site Overlay
Bitterballen invriezen

Bitterballen invriezen

Bitterballen invriezen is vanzelfsprekend mogelijk, want meestal worden de bitterballen bij de supermarkt gekocht uit de vriezer. Thuis gekomen worden deze of direct gebruikt, of gaan weer de diepvries in.

Steeds meer mensen maken echter zelf bitterballen of kroketten, omdat de smaak daarvan vaak beter is. Ook zelf gemaakte bitterballen kunnen worden ingevroren.

En dat is ook van toepassing bij kroketten, frikandellen, en dergelijke snacks.

Hoe bitterballen invriezen

Gekochte bitterballen invriezen is simpel, want je hoeft alleen de verpakking uit de supermarkt in de vriezer te leggen. Heb je zelf bitterballen gemaakt is het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Gerechten
Keuken Internationaal
Trefwoord Bitterballen invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 255 kcal

Ingrediënten

  • Zelf gemaakte Bitterballen

Instructies

  1. Vers gemaakte bitterballen zijn meestal helemaal afgekoeld, en komen meestal uit de koelkast.
  2. Je hoeft de bitterballen dan ook alleen te verpakken in een diepvriesbak of diepvrieszak.

  3. Heb je de bitterballen reeds gedeeltelijk gefrituurd, soms worden de bitterballen voorgebakken, moeten deze eerst helemaal tot op kamertemperatuur afkoelen, om de vorming van ijskristallen te voorkomen. Daarna kunnen de bitterballen verpakt worden.
  4. Luchtdicht afsluiten en voorzien van label met naam en datum.

  5. Minimaal 24 uur in de vriezer laten invriezen.

Mij Hoe ik bitterballen invries?

Bitterballen invriezen is voor mij altijd een handig trucje geweest om deze heerlijke snacks altijd binnen handbereik te hebben. Ik ben een enorme fan van bitterballen; het krokante laagje en de smeuïge ragoutvulling doen mijn hart sneller kloppen. Of het nu gaat om een onverwacht feestje, een luie zondagmiddag of gewoon een craving tussendoor, een voorraadje bitterballen in de vriezer is altijd een goed idee.

Wanneer ik bitterballen invries, zorg ik ervoor dat ze goed gepaneerd en stevig zijn. Dat helpt om te voorkomen dat ze tijdens het invriezen uit elkaar vallen of hun vorm verliezen. Ik leg ze altijd eerst op een bakplaat en zet die dan een uurtje in de vriezer. Zo worden de bitterballen stevig genoeg om ze vervolgens in een luchtdichte zak te doen zonder dat ze aan elkaar plakken. Het is een eenvoudig proces, maar het maakt een wereld van verschil wanneer ik later zin heb in een lekkere snack.

Het mooiste aan het invriezen van bitterballen is dat je altijd klaar bent voor onverwachte gasten. Ik herinner me nog de keer dat een paar vrienden spontaan langskwamen op een vrijdagavond. Normaal zou ik in paniek raken omdat ik niets in huis had, maar die avond haalde ik gewoon een zak bitterballen uit de vriezer. Binnen no-time hadden we een schaal vol dampende, knapperige bitterballen op tafel en een gezellige avond. Dat soort momenten bevestigen voor mij waarom het altijd de moeite waard is om een voorraadje bitterballen in te vriezen.

Bitterballen ontdooien en bereiden

Bitterballen hoeven niet eerst ontdooit te worden, en kunnen direct uit de vriezer gefrituurd worden.

Overigens mag het ontdooien wel, maar beter is het om in dat geval in de koelkast te laten ontdooien. Hierdoor blijven textuur en smaak beter behouden.

Hoelang kun je Bitterballen bewaren?

Als je ingevroren bitterballen in de supermarkt koopt, moet je er wel voor zorgen dat deze onderweg naar huis niet ontdooien.

Ook bitterballen kunnen namelijk maar één keer worden ingevroren. Zijn ze ontdooit kan bij opnieuw invriezen de smaak en de textuur een stuk minder lekker worden.

Ontdooide bitterballen dus niet weer invriezen.

Vers gemaakte bitterballen kunnen 2 dagen in de koelkast bewaard worden, en ook reeds gefrituurde bitterballen kun je nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Deze kun je overigens heel simpel in de magnetron opwarmen.

In de vriezer kunnen vers gemaakte bitterballen nog 12 maanden bewaard worden.

Bitterballen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Bitterballen zijn over het algemeen niet geschikt om te vacumeren vanwege hun delicate textuur en vulling. Het vacuümproces kan de structuur van de bitterballen verstoren en ervoor zorgen dat ze platgedrukt worden. Bovendien kunnen de vullingen vocht afgeven tijdens het vacuümproces, wat kan leiden tot een verminderde kwaliteit van de bitterballen.

In plaats daarvan kun je bitterballen het beste op traditionele wijze bewaren in de koelkast of vriezer. In de koelkast blijven vers bereide bitterballen meestal 2 tot 3 dagen goed. Als je ze in de vriezer wilt bewaren, kun je ze eerst af laten koelen, vervolgens in een luchtdichte verpakking doen en tot 2 tot 3 maanden invriezen. Zorg ervoor dat je de bitterballen goed afsluit om vriesbrand te voorkomen en label de verpakking met de datum van invriezen.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Maak je bitterballen vers en vries ze direct in. Dit zorgt ervoor dat ze hun smaak en textuur behouden. Laat ze eerst volledig afkoelen op een bakplaat, zodat ze niet vochtig de vriezer in gaan.
  2. Leg de bitterballen eerst los van elkaar op een bakplaat en vries ze in. Als ze eenmaal bevroren zijn, kun je ze samen in een zak of bak doen. Dit voorkomt dat ze aan elkaar plakken en je later een grote, onhandelbare klomp hebt.
  3. Plaats een vel bakpapier tussen de lagen bitterballen als je ze stapelt. Dit maakt het makkelijker om ze later los te krijgen zonder dat ze aan elkaar vastzitten of beschadigd raken.
  4. Wikkel de bitterballen eerst in plasticfolie voordat je ze in een diepvrieszak of bak doet. Dit helpt tegen vriesbrand en behoudt de smaak en textuur beter. Bovendien voorkomt het dat de bitterballen vocht opnemen uit de vriezer.
  5. Schrijf de datum en het aantal bitterballen op de verpakking. Zo weet je altijd hoelang ze al in de vriezer liggen en hoeveel je er nog hebt. Het voorkomt ook dat je per ongeluk oude bitterballen gebruikt.
  6. Bewaar de bitterballen niet langer dan drie maanden in de vriezer. Na verloop van tijd kunnen ze namelijk smaak en textuur verliezen. Maak er een gewoonte van om je voorraad regelmatig te controleren en op tijd op te maken.
  7. Zorg ervoor dat je vriezer op de juiste temperatuur staat, idealiter rond de -18 graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat de bitterballen snel en goed bevriezen, wat de kwaliteit ten goede komt.
  8. Ontdooi de bitterballen niet voordat je ze gaat bakken. Haal ze direct uit de vriezer en frituur ze in hete olie. Dit zorgt ervoor dat ze lekker krokant blijven en de binnenkant perfect gaar wordt zonder te zacht te worden.

Veelgestelde vragen

Kun je bitterballen invriezen?
Ja, bitterballen kunnen worden ingevroren om hun versheid te behouden voor langere tijd.

Hoe moet je bitterballen invriezen?
Plaats de bitterballen op een bakplaat, zorg ervoor dat ze niet aan elkaar plakken, en zet ze in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar een luchtdichte diepvrieszak of diepvriesbak.

Hoelang kun je bitterballen invriezen?
Ze kunnen tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.

Moet je bevroren bitterballen eerst ontdooien voordat je ze bakt?
Nee, je kunt bevroren bitterballen direct bakken zonder ze eerst te ontdooien. Dit zorgt ervoor dat ze hun vorm behouden tijdens het bakken.

Wat is de beste manier om bevroren bitterballen te bakken?
Verwarm de oven voor op 200 °C (heteluchtoven) of 220 °C (conventionele oven). Plaats de bevroren bitterballen op een bakplaat en bak ze gedurende 10 tot 12 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Kun je gebakken bitterballen opnieuw invriezen?
Het wordt afgeraden om gebakken bitterballen opnieuw in te vriezen, omdat dit de textuur en smaak nadelig kan beïnvloeden.

Hoe kun je het beste overgebleven gebakken bitterballen bewaren?
Als er gebakken bitterballen over zijn, bewaar ze dan in de koelkast in een luchtdicht bakje. Ze kunnen binnen 2 tot 3 dagen worden geconsumeerd.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept