Site Overlay
Bitterballen invriezen

Bitterballen invriezen

Bitterballen invriezen is vanzelfsprekend mogelijk, want meestal worden de bitterballen bij de supermarkt gekocht uit de vriezer. Thuis gekomen worden deze of direct gebruikt, of gaan weer de diepvries in.

Steeds meer mensen maken echter zelf bitterballen of kroketten, omdat de smaak daarvan vaak beter is. Ook zelf gemaakte bitterballen kunnen worden ingevroren.

En dat is ook van toepassing bij kroketten, frikandellen, en dergelijke snacks.

Hoe bitterballen invriezen

Gekochte bitterballen invriezen is simpel, want je hoeft alleen de verpakking uit de supermarkt in de vriezer te leggen.Heb je zelf bitterballen gemaakt is het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Gang Gerechten
Keuken Internationaal
Trefwoord Bitterballen invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 255 kcal

Ingrediënten

  • Zelf gemaakte Bitterballen

Instructies

  1. Vers gemaakte bitterballen zijn meestal helemaal afgekoeld, en komen meestal uit de koelkast.
  2. Je hoeft de bitterballen dan ook alleen te verpakken in een diepvriesbak of diepvrieszak.

  3. Heb je de bitterballen reeds gedeeltelijk gefrituurd, soms worden de bitterballen voorgebakken, moeten deze eerst helemaal tot op kamertemperatuur afkoelen, om de vorming van ijskristallen te voorkomen. Daarna kunnen de bitterballen verpakt worden.
  4. Luchtdicht afsluiten en voorzien van label met naam en invriesdatum.

  5. Minimaal 24 uur in de vriezer laten invriezen.

Bitterballen ontdooien en bereiden

Bitterballen hoeven niet eerst ontdooit te worden, en kunnen direct uit de vriezer gefrituurd worden.

Overigens mag het ontdooien wel, maar beter is het om in dat geval in de koelkast te laten ontdooien. Hierdoor blijven textuur en smaak beter behouden.

Hoe lang kun je Bitterballen bewaren?

Als je ingevroren bitterballen in de supermarkt koopt, moet je er wel voor zorgen dat deze onderweg naar huis niet ontdooien.

Ook bitterballen kunnen namelijk maar één keer worden ingevroren. Zijn ze ontdooit kan bij opnieuw invriezen de smaak en de textuur een stuk minder lekker worden.

Ontdooide bitterballen dus niet weer invriezen.

Vers gemaakte bitterballen kunnen 2 dagen in de koelkast bewaard worden, en ook reeds gefrituurde bitterballen kun je nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Deze kun je overigens heel simpel in de magnetron opwarmen.

In de vriezer kunnen vers gemaakte bitterballen nog 12 maanden bewaard worden.

Bitterballen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Bitterballen zijn over het algemeen niet geschikt om te vacumeren vanwege hun delicate textuur en vulling. Het vacuümproces kan de structuur van de bitterballen verstoren en ervoor zorgen dat ze platgedrukt worden. Bovendien kunnen de vullingen vocht afgeven tijdens het vacuümproces, wat kan leiden tot een verminderde kwaliteit van de bitterballen.

In plaats daarvan kun je bitterballen het beste op traditionele wijze bewaren in de koelkast of vriezer. In de koelkast blijven vers bereide bitterballen meestal 2 tot 3 dagen goed. Als je ze in de vriezer wilt bewaren, kun je ze eerst af laten koelen, vervolgens in een luchtdichte verpakking doen en tot 2 tot 3 maanden invriezen. Zorg ervoor dat je de bitterballen goed afsluit om vriesbrand te voorkomen en label de verpakking met de datum van invriezen.

Veelgestelde vragen

Kun je bitterballen invriezen?
Ja, bitterballen kunnen worden ingevroren om hun versheid te behouden voor langere tijd.

Hoe moet je bitterballen invriezen?
Plaats de bitterballen op een bakplaat, zorg ervoor dat ze niet aan elkaar plakken, en zet ze in de vriezer. Zodra ze bevroren zijn, kun je ze overbrengen naar een luchtdichte diepvrieszak of container.

Hoe lang kun je bitterballen invriezen?
Ze kunnen tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder dat de kwaliteit significant achteruitgaat.

Moet je bevroren bitterballen eerst ontdooien voordat je ze bakt?
Nee, je kunt bevroren bitterballen direct bakken zonder ze eerst te ontdooien. Dit zorgt ervoor dat ze hun vorm behouden tijdens het bakken.

Wat is de beste manier om bevroren bitterballen te bakken?
Verwarm de oven voor op 200°C (heteluchtoven) of 220°C (conventionele oven). Plaats de bevroren bitterballen op een bakplaat en bak ze gedurende 10 tot12 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn.

Kun je gebakken bitterballen opnieuw invriezen?
Het wordt afgeraden om gebakken bitterballen opnieuw in te vriezen, omdat dit de textuur en smaak nadelig kan beïnvloeden.

Hoe kun je het beste overgebleven gebakken bitterballen bewaren?
Als er gebakken bitterballen over zijn, bewaar ze dan in de koelkast in een luchtdichte container. Ze kunnen binnen 2 tot 3 dagen worden geconsumeerd.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.