Site Overlay
Brie Invriezen

Brie invriezen

Brie invriezen? We horen sommige mensen denken en zich afvragen waarom je dit zou willen doen. Alsof je de kans krijgt, want deze kaassoort is de meest populaire soort kaas die in Nederland verkocht wordt.

Een zachte kaassoort, of liever gezegd een roomkaas. Zacht van binnen en fijn van smaak. Net als overigens andere van oorsprong Franse zachte kaassoorten zoals bijvoorbeeld camembert.

Doordat deze soorten kaas vrij zacht zijn is de kans minder geschikt om in te vriezen. Haard kaas is dan ook beter geschikt om in te vriezen. Toch is het wel mogelijk, bijvoorbeeld als je veel roomkaas over hebt na bijvoorbeeld een feestje, of het is gewoon spotgoedkoop in de supermarkt.

De structuur van de zachte kaas kan bij het invriezen veranderen. De kaas wordt dan vrij kruimelig. Dat is niet altijd lekker.

Hoe Brie invriezen?

Ingevroren brie, en andere zachte kaassoorten kunnen wel anders zijn wat smaak betreft na het ontdooien. De zachte kaassoorten kun je echter nog prima gebruiken om mee te koken zoals bijvoorbeeld in stoofschotels.

Gang Kaas
Keuken Internationaal
Trefwoord Brie invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 kaas
calorieën 334 kcal

Ingrediënten

  • 1 Hele Brie

Instructies

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

  1. De brie in stukken van rond de 200 gram snijden.

  2. Wikkel de kaas in huishoudfolie.

  3. De brie in luchtdichte diepvrieszakken stoppen, niet in diepvriesbakken.

  4. Zak voorzien van naam ingrediënt en de datum.

  5. Invriezen, en minimaal 24 uur wachten totdat de kaas bevroren is.

Mij Hoe ik brie invries?

Ik vries graag brie in omdat ik het altijd bij de hand wil hebben. Brie is een heerlijke kaas die bij veel verschillende gerechten past. Het is ideaal voor onverwachte bezoekjes of om gewoon van te genieten tijdens een rustige avond thuis. Door de brie in te vriezen, kan ik altijd een stukje pakken wanneer ik daar zin in heb, zonder me zorgen te hoeven maken over de houdbaarheid.

Wanneer ik brie invries, zorg ik ervoor dat ik het goed verpakt. Ik gebruik luchtdichte zakjes of vershoudfolie om de kaas te beschermen tegen vriesbrand. Vervolgens label ik de verpakking met de datum, zodat ik weet hoelang de brie al in de vriezer ligt. Op deze manier kan ik optimaal van mijn brie genieten, zelfs na langere tijd in de vriezer.

Het ontdooien van de brie doe ik rustig in de koelkast. Zo blijft de structuur en de smaak het beste behouden. Het duurt misschien iets langer, maar het resultaat is het zeker waard. Daarna kan ik de brie gebruiken zoals ik wil, of het nu voor een kaasplankje, in een salade of op een sandwich is. Door brie in te vriezen, heb ik altijd een lekker stukje kaas binnen handbereik.

Brie ontdooien en bereiden

Haal de brie uit de diepvrieszakjes en leg de kaas op een bord. In de koelkast laten ontdooien, of direct in de oven verwarmen of natuurlijk in de airfryer.

Hoelang kun je brie bewaren?

Brie kun je in de koelkast maximaal 2 weken bewaren. Soms is schimmel wat lastiger te zien, omdat de buitenkant van de zachte kaassoorten dezelfde kleur heeft als foutieve schimmels.

Buiten de koelkast kan zachte kaas veel sneller bederven dan hard kazen. Je moet dan echt denken aan enkele dagen.

Vertrouw je het niet, gooi de kaas dan weg.

Ingevroren brie kan 3 maanden bewaard worden.

Brie langer bewaren met behulp van vacumeren.


Het vacuüm verpakken van brie kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

  1. Snij de gewenste hoeveelheid brie af van het wiel.
  2. Plaats de gesneden brie in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de brie gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
  3. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
  4. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
  5. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
  6. Bewaar de vacuümverpakte brie in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de brie wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de brie langer vers blijft. Let op dat de textuur en smaak van de brie behouden blijven na vacumeren. Verbruik de brie binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Zorg ervoor dat je de brie goed inpakt voordat je hem invriest. Gebruik plasticfolie of aluminiumfolie om de brie stevig in te pakken. Dit voorkomt vriesbrand en behoudt de smaak en textuur van de kaas beter. Voeg daarna nog een laag diepvrieszak toe voor extra bescherming.
  2. Snij de brie in kleinere porties voordat je hem invriest. Dit maakt het makkelijker om later precies de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt, zonder de hele kaas te moeten ontdooien en opnieuw invriezen, wat de kwaliteit kan verminderen.
  3. Plaats een stukje bakpapier tussen de porties brie als je ze invriest. Dit voorkomt dat de stukken aan elkaar plakken, waardoor het eenvoudiger wordt om ze afzonderlijk te ontdooien en te gebruiken.
  4. Vergeet niet om de verpakking goed te labelen met de datum van invriezen. Brie kan ongeveer 6 maanden in de vriezer bewaard worden, maar het is handig om te weten hoelang het al ingevroren is om de versheid te garanderen.
  5. Ontdooi brie langzaam in de koelkast. Dit duurt meestal een paar uur tot een hele nacht, afhankelijk van de grootte van de portie. Langzaam ontdooien helpt om de textuur en smaak van de kaas te behouden.
  6. Probeer brie niet snel te ontdooien in de magnetron of door het onder warm water te houden. Dit kan de textuur veranderen en de kaas rubberachtig maken. Geduld is hier een schone zaak.
  7. Bevroren brie is ideaal om te gebruiken in gekookte gerechten zoals quiches, soepen of sauzen. De textuurveranderingen die optreden bij invriezen zijn minder merkbaar als de kaas wordt verhit en gemengd met andere ingrediënten.
  8. Controleer de bevroren brie regelmatig op ijsvorming. Als je ijs op de kaas ziet, kan dit een teken zijn van vriesbrand. In dat geval is het beter om de kaas zo snel mogelijk te gebruiken in gekookte gerechten.

Veelgestelde vragen

Kan ik brie invriezen?
Ja, je kunt brie invriezen om het langer te bewaren.

Moet ik de brie in zijn originele verpakking invriezen?
Het is het beste om de brie in zijn originele verpakking te laten als het nog niet is geopend. Als het al is geopend, wikkel het dan strak in plasticfolie of aluminiumfolie voordat je het invriest.

Hoelang kan ik brie invriezen?
Brie kan tot ongeveer 3 maanden worden ingevroren. Na deze periode kan de kwaliteit achteruitgaan.

Hoe ontdooi ik bevroren brie?
Om bevroren brie te ontdooien, haal je het uit de vriezer en plaats je het in de koelkast. Laat het langzaam ontdooien gedurende enkele uren of ‘s nachts.

Kan ik bevroren brie rechtstreeks gebruiken in gerechten?
Het wordt over het algemeen aanbevolen om brie volledig te ontdooien voordat je het gebruikt in gerechten, omdat de textuur en smaak anders kunnen worden beïnvloed.

Kan ik de brie na het ontdooien opnieuw invriezen?
Het wordt niet aanbevolen om brie opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit en smaak kan beïnvloeden.

Hoe kan ik zien of bevroren brie nog goed is?
Controleer de brie op tekenen van vriesbrand, zoals verkleuringen of uitdroging. Als de brie er nog goed uitziet en ruikt, is het veilig om te gebruiken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander dat ook simpele gerechten bijzonder smakelijk kunnen zijn. Steeds meer mensen zijn ook op zoek naar gerechten waarbij niet de hele keuken op z'n kop hoeft te worden gezet. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken, en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Zijn motto. "soms kom ik erg dom over, maar ik draag tenminste een schone leesbril, en zie dus alles helder".

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept