Site Overlay
Brie Invriezen

Brie invriezen

Brie invriezen? We horen sommige mensen denken en zich afvragen waarom je dit zou willen doen. Alsof je de kans krijgt, want deze kaassoort is de meest populaire soort kaas die in Nederland verkocht wordt.

Een zachte kaassoort, of liever gezegd een roomkaas. Zacht van binnen en fijn van smaak. Net als overigens andere van oorsprong Franse zachte kaassoorten zoals bijvoorbeeld camembert.

Doordat deze soorten kaas vrij zacht zijn is de kans minder geschikt om in te vriezen. Haard kaas is dan ook beter geschikt om in te vriezen. Toch is het wel mogelijk, bijvoorbeeld als je veel roomkaas over hebt na bijvoorbeeld een feestje, of het is gewoon spotgoedkoop in de supermarkt.

De structuur van de zachte kaas kan bij het invriezen veranderen. De kaas wordt dan vrij kruimelig. Dat is niet altijd lekker.

Hoe Brie invriezen?

Ingevroren brie, en andere zachte kaassoorten kunnen wel anders zijn wat smaak betreft na het ontdooien. De zachte kaassoorten kun je echter nog prima gebruiken om mee te koken zoals bijvoorbeeld in stoofschotels.

Gang Kaas
Keuken Internationaal
Trefwoord brie, camembert
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 0 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 kaas
calorieën 334 kcal

Ingrediënten

 • 1 Hele Brie

Instructies

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

 1. De brie in stukken van rond de 200 gram snijden.

 2. Wikkel de kaas in huishoudfolie.

 3. De brie in luchtdichte diepvrieszakken stoppen, niet in diepvriesbakken.

 4. Zak voorzien van naam ingrediënt en de datum.

 5. Invriezen, en minimaal 24 uur wachten totdat de kaas bevroren is.

Brie ontdooien en bereiden

Haal de brie uit de diepvrieszakjes en leg de kaas op een bord. In de koelkast laten ontdooien, of direct in de oven verwarmen of natuurlijk in de airfryer.

Hoelang kun je brie bewaren?

Brie kun je in de koelkast maximaal 2 weken bewaren. Soms is schimmel wat lastiger te zien, omdat de buitenkant van de zachte kaassoorten dezelfde kleur heeft als foutieve schimmels.

Buiten de koelkast kan zachte kaas veel sneller bederven dan hard kazen. Je moet dan echt denken aan enkele dagen.

Vertrouw je het niet, gooi de kaas dan weg.

Ingevroren brie kan 3 maanden bewaard worden.

Brie langer bewaren met behulp van vacumeren.


Het vacuüm verpakken van brie kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Snij de gewenste hoeveelheid brie af van het wiel.
 2. Plaats de gesneden brie in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de brie gelijkmatig wordt verdeeld over de verpakking en dat er niet te veel ruimte overblijft om luchtinsluiting te minimaliseren.
 3. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het vacumeerapparaat.
 4. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak verwijderen.
 5. Zodra het vacuümproces is voltooid, sluit je de zak goed af.
 6. Bewaar de vacuümverpakte brie in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de brie wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de brie langer vers blijft. Let op dat de textuur en smaak van de brie behouden blijven na vacumeren. Verbruik de brie binnen een redelijke tijd na vacumeren voor de beste kwaliteit.

Veelgestelde vragen

Kan ik brie invriezen?
Ja, je kunt brie invriezen om het langer te bewaren.

Moet ik de brie in zijn originele verpakking invriezen?
Het is het beste om de brie in zijn originele verpakking te laten als het nog niet is geopend. Als het al is geopend, wikkel het dan strak in plasticfolie of aluminiumfolie voordat je het invriest.

Hoelang kan ik brie invriezen?
Brie kan tot ongeveer 3 maanden worden ingevroren. Na deze periode kan de kwaliteit achteruitgaan.

Hoe ontdooi ik bevroren brie?
Om bevroren brie te ontdooien, haal je het uit de vriezer en plaats je het in de koelkast. Laat het langzaam ontdooien gedurende enkele uren of ‘s nachts.

Kan ik bevroren brie rechtstreeks gebruiken in gerechten?
Het wordt over het algemeen aanbevolen om brie volledig te ontdooien voordat je het gebruikt in gerechten, omdat de textuur en smaak anders kunnen worden beïnvloed.

Kan ik de brie na het ontdooien opnieuw invriezen?
Het wordt niet aanbevolen om brie opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit en smaak kan beïnvloeden.

Hoe kan ik zien of bevroren brie nog goed is?
Controleer de brie op tekenen van vriesbrand, zoals verkleuringen of uitdroging. Als de brie er nog goed uitziet en ruikt, is het veilig om te gebruiken.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier overstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept