Site Overlay
Brooddeeg invriezen

Brooddeeg invriezen

Brooddeeg invriezen kan prima, maar je moet wel even opletten bij het rijzen van het brooddeeg. Wil je brooddeeg invriezen moet je het deeg één keer laten rijzen, minimaal.

Twee keer laten rijzen kan dus wel, maar hoeft niet.

Normaliter maak je het deeg en laat het rijzen. Daarna verdeel je het deeg in deeg voor bolletjes of voor brood. Daarna laat je het nog een keer rijzen.

De tijd die daarvoor nodig is, is afhankelijk van soort brood.

Na de eerste keer rijzen kun je deeg dus verpakken en invriezen.

Hoe Brooddeeg invriezen?

Brooddeeg invriezen doe je na de eerste periode van rijzen, maar kan ook na de tweede keer. Dan ontdooi je het deeg, en hup de oven in. Invriezen na de eerste keer rijzen heeft echter de voorkeur, omdat dan het brood vers gerezen is en het resultaat vaak beter is. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Brood en taart
Keuken Internationaal
Trefwoord brooddeeg invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 1 Portie
calorieën 265 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Brooddeeg

Instructies

  1. Verdeel het deeg na de eerste keer rijzen in bolletjes of brood.

  2. Verpak het deeg in diepvrieszakken, en plak een etiket met naam en datum op de zakken.

  3. Minimaal 24 uur invriezen.

Mij Hoe ik brooddeeg invries?

Brooddeeg invriezen is voor mij een ware uitkomst. Het geeft me de mogelijkheid om op elk gewenst moment versgebakken brood te hebben zonder telkens opnieuw het hele proces van kneden, rijzen en bakken te doorlopen. Vaak maak ik een grote hoeveelheid deeg, genoeg voor meerdere broden, en vries ik het in porties in. Dit bespaart niet alleen tijd, maar zorgt er ook voor dat ik altijd klaar ben voor onverwachte visite of een plotselinge trek in iets lekkers.

De geur van versgebakken brood die door het huis zweeft, brengt altijd herinneringen naar boven van warme, gezellige ochtenden. Het invriezen van het deeg is heel eenvoudig en wanneer ik besluit om een brood te bakken, haal ik simpelweg een portie uit de vriezer, laat het ontdooien en rijzen, en bak het vervolgens af. Het is alsof ik een geheime voorraad van vers brood in mijn keuken heb, klaar om tevoorschijn te toveren wanneer ik maar wil. Het is ook ideaal voor de dagen dat ik een drukke agenda heb en geen tijd om volledig from scratch te beginnen.

Wat ik vooral fijn vind aan deze methode is de flexibiliteit die het biedt. Ik kan kiezen uit verschillende soorten brooddeeg, afhankelijk van mijn stemming of behoefte: een rijk volkorenbrood voor een stevig ontbijt, een luchtig witbrood voor bij de soep, of een knapperig baguette voor een Franse avond. Elk brooddeeg behoudt zijn smaak en textuur perfect na het invriezen, wat betekent dat ik nooit hoef in te leveren op kwaliteit. Kortom, het invriezen van brooddeeg heeft mijn bakplezier enorm vergroot en zorgt ervoor dat ik op elk moment kan genieten van vers brood, precies zoals ik het graag eet.

Brooddeeg ontdooien en bereiden

Laat het brooddeeg volledig ontdooien in de koelkast, uit de zak en in een kom met een vochtige schone doek afgedekt. Bestrooi de kom vooraf met wat bloem.

Kneed het deeg daarna goed door en laat het op een warme plek een tweede keer rijzen.

Nu kun je het brood of de bolletjes volgens recept bakken in de oven.

Hoelang kun je brooddeeg bewaren?

Brooddeeg kun je in de vriezer makkelijk één tot twee maanden bewaren.

In de koelkast kun je brooddeeg, ook na één keer rijzen, maximaal 24 uur goed houden.

Het rijzen van het deeg gaat namelijk gewoon door in de koelkast, ook al is dat langzamer omdat het kouder is.

Laat je het deeg langer liggen stopt het rijzen, ook al bak je het brood daarna. Het gebakken brood wordt minder mooi.

Brooddeeg langer bewaren met behulp van vacumeren.

Brooddeeg is over het algemeen niet geschikt om te vacumeren, omdat het vacuümproces de rijzende werking van het deeg kan beïnvloeden. Het kan de textuur en structuur van het brood negatief beïnvloeden.

In plaats daarvan kun je het deeg het beste bewaren in een luchtdichte verpakking of plastic zak in de koelkast of vriezer. In de koelkast blijft brooddeeg meestal tot 1 tot 2 dagen goed. In de vriezer kan het deeg tot 2 tot 3 maanden worden bewaard.

Wanneer je deeg uit de vriezer haalt om te gebruiken, laat het dan langzaam ontdooien in de koelkast voordat je het verder verwerkt. Op deze manier behoud je de beste kwaliteit en resultaten.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je het deeg invriest, kun je een klein beetje extra gist toevoegen. Gist verliest wat kracht tijdens het invriezen, dus dit kleine extraatje helpt je deeg mooi te rijzen als je het weer ontdooit.
  2. Het is echt superhandig om je deeg alvast in porties te verdelen voordat je het invriest. Zo kun je precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt, zonder gedoe.
  3. Bescherm je deeg tegen vriesbrand door het in plasticfolie te wikkelen en vervolgens in een afsluitbare diepvrieszak te doen. Dubbele bescherming houdt het deeg verser.
  4. Schrijf op de diepvrieszak wat voor deeg het is en vooral de datum van invriezen. Zo weet je altijd precies wat je in huis hebt en houd je het overzichtelijk.
  5. Haal het deeg de avond voordat je het wilt gebruiken uit de vriezer en laat het in de koelkast ontdooien. Geduld is een schone zaak, en zo krijg je het beste resultaat.
  6. Voordat je het deeg gaat gebruiken, laat je het even op kamertemperatuur komen. Dit helpt om het deeg weer soepel te maken en makkelijker te bewerken.
  7. Nadat je deeg ontdooid is en je het hebt gevormd, geef het dan de tijd voor een tweede rijs. Dit kan echt het verschil maken voor luchtig en heerlijk brood.
  8. Als je extra zout toevoegt aan je deeg voor het invriezen, zorg dan dat het zout niet direct in contact komt met de gist. Zout kan de werking van gist temperen, dus meng het goed door je bloem voordat je de gist toevoegt.

Kun je brooddeeg bevroren gebruiken om brood te bakken?

Ja, je kunt bevroren brooddeeg gebruiken om brood te bakken. Het is vaak verkrijgbaar in supermarkten en kan gemakkelijk worden gebruikt om zelfgebakken brood te maken.

Voordat je het gebruikt, moet je het eerst laten ontdooien volgens de instructies op de verpakking. Nadat het deeg volledig ontdooid is, kun je het vormen tot de gewenste broodvorm en het laten rijzen volgens het recept. Vervolgens bak je het brood zoals aangegeven in het recept.

Het gebruik van bevroren brooddeeg kan handig zijn als je snel zelfgebakken brood wilt maken zonder de moeite van het maken van het deeg vanaf nul. Het kan ook handig zijn om een voorraad bevroren brooddeeg in de vriezer te hebben voor onverwachte bakbehoeften.

Veelgestelde vragen

Kan ik brooddeeg invriezen?
Ja, deeg kan worden ingevroren om later te bakken.

Hoelang kan ik brooddeeg invriezen?
Het deeg kan ongeveer 2 tot 3 maanden worden ingevroren voor optimale kwaliteit.

Moet ik het brooddeeg vooraf laten rijzen voordat ik het invries?
Het is het beste om het deeg eerst te laten rijzen voordat je het invriest. Nadat het deeg gerezen is, kun je het vormen en vervolgens invriezen.

Hoe bereid ik brooddeeg voor op invriezen?
Vorm het deeg in de gewenste vorm, zoals een brood of broodjes, en leg het op een bakplaat. Bedek het dan losjes met plasticfolie en zet het in de vriezer totdat het stevig is. Daarna kun je het overbrengen naar diepvrieszakken of diepvriesbakken voor langdurige opslag.

Hoe ontdooi ik bevroren brooddeeg?
Haal het bevroren deeg uit de vriezer en laat het langzaam ontdooien in de koelkast of op kamertemperatuur. Laat het deeg vervolgens rijzen volgens het recept voordat je het bakt.

Kan ik bevroren brooddeeg direct bakken zonder te ontdooien?
Ja, je kunt dit deeg rechtstreeks bakken zonder het eerst te ontdooien. Het kan iets langer duren om te bakken, dus pas de baktijd dienovereenkomstig aan.

Wat voor soort gerechten kan ik maken met bevroren brooddeeg?
Met bevroren deeg kun je allerlei soorten brood bakken, zoals witbrood, volkorenbrood, ciabatta, baguettes, broodjes en meer.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept