Champignonsoep invriezen is een goede methode om soep die over is langer houdbaar te maken, en natuurlijk kun je ook soep speciaal maken om in te vriezen, en zo een voorraad soep op reserve te hebben.
Alleen soep waarin slagroom of andere melkproducten in verwerkt zijn, vaak is dat in gebonden soepen, zijn lastiger om in te vriezen.
De melkproducten kunnen namelijk door het invriezen en het ontdooien gaan schiften. Daar heb je overigens weinig last van bij champignonsoep waarin geen melkproducten verwerkt zijn.
Hoe Champignonsoep invriezen?
Champignonsoep invriezen die je zelf hebt gemaakt, dus niet uit blik of een pakje, is mogelijk. Soep waarin melkproducten verwerkt zijn kun je beter niet invriezen. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:
Ingrediënten
- 1 Liter Champignonsoep
Instructies
- De soep helemaal tot op kamertemperatuur laten afkoelen, dit voorkomt de vorming van ijskristallen in de soep waardoor de soep overstuur kan raken.
Verpakken in diepvriesbakken, en luchtdicht afsluiten met de deksel.
Een etiket erop plakken met daarop naam soep en de datum.
Minimaal 24 uur in het vak voor invriezen laten invriezen.
Hoe ik champignonsoep invries?
Champignonsoep invriezen is een eenvoudige manier om altijd een heerlijk soepje bij de hand te hebben. Ik maak regelmatig champignonsoep omdat ik er zo van geniet, en het is perfect om in te vriezen voor later gebruik. Het proces begint natuurlijk bij het bereiden van een goede hoeveelheid soep, waarbij ik vaak extra veel maak om voldoende in te kunnen vriezen.
Zodra de soep klaar is en een beetje is afgekoeld, verdeel ik deze in porties. Ik gebruik graag stevige diepvriesbakjes of diepvrieszakjes, die ik goed afsluit om vriesbrand te voorkomen. Het is handig om de porties zo in te delen dat ik precies genoeg heb voor één maaltijd, dat maakt het later makkelijker om precies de juiste hoeveelheid te ontdooien. Ik schrijf ook altijd de datum erop, zodat ik weet hoe lang de soep in de vriezer ligt.
Het invriezen van champignonsoep zorgt ervoor dat ik op drukke dagen niet hoef na te denken over wat ik ga eten. Ik hoef alleen maar een portie uit de vriezer te halen, even op te warmen en ik heb in een mum van tijd een smakelijke, zelfgemaakte soep op tafel. Het gemak en de smaak maken het invriezen van champignonsoep echt de moeite waard. Zo kan ik altijd genieten van een kom warme, romige champignonsoep, zelfs op de drukste dagen.
Champignonsoep ontdooien en bereiden
Champignonsoep kun je het beste langzaam laten ontdooien in de koelkast.
Daardoor blijven smaak en textuur beter behouden, maar roer wel na het ontdooien de soep even door, voordat de soep weer opgewarmd wordt.
En alleen opwarmen, de soep niet meer laten koken.
Hoelang kun je Champignonsoep bewaren?
Champignonsoep, die je helemaal zelf hebt gemaakt en hebt laten afkoelen tot op kamertemperatuur, kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren. Wel in een afgesloten bakje bewaren in de koelkast, of in een diepvriesbak in de vriezer bewaren.
Champignonsoep uit een pakje of blik kun je ook 2 dagen in de koelkast bewaren. Het invriezen van dergelijke soep raden we af.
Champignonsoep langer bewaren met behulp van vacumeren
Het vacuüm verpakken van champignonsoep kan helpen om de versheid en smaak langer te behouden. Hier zijn enkele stappen en tips om champignonsoep te vacumeren:
- Laat de zelfgemaakte soep volledig afkoelen voordat je begint met vacumeren. Dit voorkomt condensatie in de verpakking, wat de kwaliteit van de soep kan aantasten.
- Verdeel de afgekoelde soep in porties die geschikt zijn voor één maaltijd. Dit maakt het gemakkelijker om alleen de hoeveelheid te ontdooien die je nodig hebt.
- Plaats elke portie in een vacumeerzak die geschikt is voor gebruik in de vriezer. Zorg ervoor dat de zak groot genoeg is om de soep volledig te bedekken.
- Volg de instructies van de fabrikant om de vacuümzakken goed te sealen. Zorg ervoor dat alle lucht uit de zak wordt verwijderd om een goede afdichting te garanderen.
- Label elke vacuümzak met de inhoud en de datum waarop deze is ingevroren. Dit helpt je bij het bijhouden van de houdbaarheid van de soep.
- Plaats de vacuümzakken in de vriezer en zorg ervoor dat ze plat liggen om ruimte te besparen.
- Om de ingevroren champignonsoep te gebruiken, laat je hem langzaam ontdooien in de koelkast. Verwarm de ontdooide soep vervolgens op een laag vuur of in de magnetron tot hij goed heet is.
Door champignonsoep vacuüm te verpakken voordat je hem invriest, behoudt hij zijn smaak en textuur beter en kun je hem langer bewaren voor toekomstig gebruik.
Mijn advies en tips?
- Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar veel mensen zijn te haastig. Door de soep volledig te laten afkoelen, voorkom je dat er condens ontstaat in de vriezer, wat ijskristallen en waterige soep kan veroorzaken. Zet de pan met soep in een bak met koud water om het afkoelproces te versnellen.
- Het invriezen van je champignonsoep in kleine porties heeft veel voordelen. Je kunt precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt, wat voedselverspilling voorkomt. Bovendien ontdooien kleine porties sneller, waardoor je sneller van je soep kunt genieten zonder lang te hoeven wachten.
- Een goede afdichting is cruciaal om vriesbrand te voorkomen en de smaak te behouden. Gebruik diepvrieszakken van goede kwaliteit of luchtdichte bakjes. Pers zoveel mogelijk lucht uit de zakken voordat je ze afsluit. Dit helpt de smaak en textuur van je soep te behouden.
- Sommige kruiden verliezen hun smaak na het invriezen. Voeg bij het opwarmen van je champignonsoep een beetje extra peper, zout, of andere kruiden toe. Dit brengt de smaak weer helemaal terug en maakt je soep net zo lekker als op de dag dat je hem maakte.
- Als je bakjes gebruikt, leg dan een stuk vershoudfolie direct op het oppervlak van de soep voordat je de deksel sluit. Dit helpt om de vorming van ijskristallen te voorkomen en houdt je soep verser en smaakvoller.
- Champignonsoep met room kan na het ontdooien schiften. Als je van romige champignonsoep houdt, voeg dan de room pas toe nadat je de soep hebt ontdooid en opnieuw hebt verwarmd. Zo blijft de soep mooi glad en smaakvol.
- Het klinkt misschien simpel, maar het labelen en dateren van je ingevroren soep is essentieel. Zo weet je precies hoelang de soep al in de vriezer ligt en voorkom je dat je te oude soep eet. Schrijf ook de inhoud op het label, vooral als je meerdere soorten soep invriest.
- Na het ontdooien kan de smaak van champignonsoep wat veranderen. Doe altijd een smaaktest voordat je de soep serveert. Voeg indien nodig extra kruiden of een bouillonblokje toe om de smaak weer op peil te brengen. Zo zorg je ervoor dat je altijd van een heerlijke soep geniet, zelfs als hij uit de vriezer komt.
Veelgestelde vragen
Hoe moet ik champignonsoep invriezen?
Laat de soep eerst volledig afkoelen voordat je het in luchtdichte diepvriesbakken of diepvrieszakken giet. Zorg ervoor dat je de soep goed afsluit om ijsvorming en geuroverdracht te voorkomen.
Hoelang kan ik deze soep invriezen?
Deze soep kan tot 3 maanden in de vriezer worden bewaard zonder veel van zijn smaak te verliezen.
Hoe moet ik ontdooide champignonsoep opwarmen?
Laat de ingevroren soep in de koelkast ontdooien voordat je hem opwarmt. Verwarm de soep langzaam in een pan op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren, tot hij volledig warm is.
Kan ik champignonsoep direct vanuit de vriezer opwarmen?
Hoewel het technisch gezien mogelijk is, is het niet ideaal. Het kan ongelijkmatig opwarmen en de textuur van de soep beïnvloeden. Het is beter om de soep eerst te laten ontdooien voordat je hem opwarmt.
Kan ik ingrediënten zoals room of zuivel toevoegen voordat ik de champignonsoep invries?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om zuivelproducten toe te voegen voordat je de soep invriest, omdat deze kunnen schiften bij het invriezen en ontdooien. Voeg zuivelproducten toe nadat je de soep hebt ontdooid en opgewarmd.
Kan ik champignonsoep invriezen in porties?
Ja, het is een goed idee om de soep in individuele porties in te vriezen, zodat je alleen de hoeveelheid kunt ontdooien en opwarmen die je nodig hebt voor een maaltijd. Dit maakt het gemakkelijker om restjes te beheren en te voorkomen dat je de hele partij moet ontdooien als je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt.
Wilhelmus Hengstmengel
Auteur en kokAls kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.