Site Overlay
Feta invriezen

Feta invriezen

Feta invriezen is een goede bewaarmethode voor deze witte Griekse kaas. Zeker als je veel Feta over hebt, want weggooien zou natuurlijk zonde zijn.

Venzelfsprekend kun je deze kaassoort ook in de koelkast bewaren, maar veel korter dan ingevroren.

Hoe Feta invriezen?

Feta invriezen is eigenlijk niet moeilijk, zolang je bepaalde stappen volgt.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kaas
Keuken Mediterraan
Trefwoord Feta invriezen
Voorbereidingstijd 5 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 5 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 263 kcal

Ingrediënten

  • 250 Gram Feta

Instructies

  1. Bij het invriezen is het belangrijk dat feta die in olie of ander vocht werd gekocht, zoals in veel supermarkten wordt aangeboden, eerst goed droog gemaakt wordt. Eerst goed laten uitlekken dus, en afdeppen met schoon keukenpapier.

  2. De feta portiegewijs in stukken of in stukjes snijden. Zo is het makkelijk om de kaas uit de diepvries te halen en te ontdooien, en hoef je ook dan niets weg te gooien.

  3. De kaas ook weer per portie in een diepvriesbak doen, en iedere diepvriesbak maximaal voor twee derde vullen. Minder is geen probleem, dit heeft te maken met het uitzetten van de kaas bij invriezen.

  4. Voorzie de diepvriesbakjes van etiket met daarop naam en invriesdatum.

  5. Plaats de diepvriesbakken in de vriezer en laat deze daar minstens 24 uur staan.

Mij Hoe ik feta invries?

Feta invriezen is een uitstekende manier om ervoor te zorgen dat ik altijd wat van deze heerlijke, zilte kaas bij de hand heb. Als een fervente liefhebber van feta, weet ik dat het soms lastig kan zijn om een hele verpakking op te maken voordat de kaas begint te bederven. Daarom kies ik ervoor om de feta in te vriezen. Natuurlijk vergt dit wel een beetje zorg en aandacht, want feta heeft een unieke structuur en smaak die ik graag wil behouden, zelfs na het invriezen.

Allereerst laat ik de feta goed uitlekken. Dit is essentieel, omdat het vocht in de kaas bij het invriezen kristallen kan vormen, wat de textuur van de feta kan aantasten. Met behulp van keukenpapier dep ik de feta zachtjes droog, zodat het meeste vocht eruit is. Hierna wikkel ik de feta in vershoudfolie of een afsluitbaar plastic zakje. Ik zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht in zit; dat helpt om vriesbrand te voorkomen. Als ik echt heel precies te werk wil gaan, dan gebruik ik een vacuümmachine om alle lucht eruit te halen. Dit verlengt de houdbaarheid en bewaart de smaak nog beter.

Na het inpakken leg ik de feta in het vriesvak. Ingevroren blijft feta ongeveer drie maanden goed, al moet ik zeggen dat ik het meestal eerder opeet. Voor gebruik laat ik de feta langzaam ontdooien in de koelkast. Dit proces zorgt ervoor dat de kaas zijn textuur en smaak zo goed mogelijk behoudt. Soms kan de feta na het ontdooien iets korreliger zijn, maar dat stoort me niet. In een salade, over een ovenschotel of verkruimeld op een broodje proef ik nog steeds die heerlijke, zoute smaak waar ik zo van hou.

Feta ontdooien en bereiden

Doe keukenpapier op een bord en leg de nog bevroren feta vanuit de vriezer daarop. Plaats het bord afgedekt in de koelkast. Het ontdooien duurt 1,5 tot 2 uur.

Het keukenpapier zorgt ervoor dat vrijkomend vocht wordt opgevangen. Zo kun je de feta het beste en meteen gebruiken in salades of op brood.

Op deze manier blijft ook de structuur van de kaas het meest intact.

Hoe lang kun je Feta bewaren?

Ingevroren feta, en soortgelijke kaassoorten, kun je maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren.

Je kunt feta rustig in de koelkast bewaren tot een week, in de verpakking waarin het gekocht werd.

Feta kan buiten de koelkast slechts enkele uren worden bewaard.

Feta langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door het te vacumeren kun je de versheid en smaak langer behouden, omdat lucht en vocht worden geëlimineerd, wat de groei van bacteriën vertraagt en het risico op bederf vermindert.

In de koelkast kun je vacuümverpakte feta doorgaans tot 2 tot 3 weken bewaren, in vergelijking met ongeveer 1 week voor niet-vacuümverpakte feta. In de vriezer kan vacuümverpakte feta tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard, terwijl niet-vacuümverpakte feta slechts 1 tot 2 maanden houdbaar is in de vriezer.

Zorg ervoor dat de het goed is afgekoeld voordat je hem vacumeert en bewaart, en label de verpakking met de datum van verpakking voor referentie. Op deze manier kun je optimaal gebruik maken van de langere houdbaarheid van vacuümverpakte feta.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Het lijkt misschien logisch om de hele blok feta in één keer in te vriezen, maar het is veel slimmer om hem eerst in kleinere stukken te snijden. Zo pak je precies de hoeveelheid die je nodig hebt, zonder dat je de hele lading hoeft te ontdooien. Niemand heeft tijd voor onnodig gedoe, toch? Leg de porties in bakpapier voordat je ze invriest. Zo voorkom je dat de blokjes aan elkaar blijven plakken.
  2. Feta kan een sterke geur afgeven, en je wil natuurlijk niet dat je hele vriezer naar feta ruikt! Gebruik een luchtdicht zakje of een goed afgesloten bakje om de feta in te vriezen. Dit zorgt ervoor dat de kaas zijn smaak behoudt en dat er geen vreemde geurtjes aan de feta komen. Dubbel inpakken in vershoudfolie en dan in een diepvrieszak werkt ook prima.
  3. Als je feta in pekel hebt gekocht, giet dan een beetje van die pekel in een luchtdicht bakje met de feta voordat je het invriest. De pekel helpt om de kaas vochtig te houden en voorkomt dat hij uitdroogt in de vriezer. Het behoudt ook een deel van de smaak. Een klein trucje dat echt het verschil maakt.
  4. Feta blijft ongeveer 3 maanden goed in de vriezer. Langer dan dat en de smaak begint af te nemen, en de textuur wordt korrelig. Niemand wil feta die aanvoelt als zand in de mond. Maak dus een gewoonte van het labelen van de verpakking met de datum voordat je het invriest. Zo weet je altijd hoe lang hij er al in ligt.
  5. Heb je haast en denk je: “Ik zet de feta even in de magnetron”? Niet doen! Laat de feta rustig in de koelkast ontdooien. Dit kan wel 12 tot 24 uur duren, maar geloof me, het is het waard. Door het langzaam ontdooien blijft de structuur van de kaas veel beter behouden. Snel ontdooien kan ervoor zorgen dat de feta korrelig en waterig wordt.
  6. Dit is een veelvoorkomend probleem. Maar hier is een slimme truc: meng na het ontdooien een klein beetje olijfolie door de feta. Dit helpt de kaas om weer wat zachter en romiger te worden. Perfect als je het wil gebruiken voor salades of spreads. Probeer het maar eens, je zult verbaasd zijn over het verschil.
  7. Als je merkt dat de feta na het invriezen wat van zijn originele textuur heeft verloren, maak je geen zorgen. In warme gerechten zoals quiches, stoofpotten, of ovenschotels merk je daar weinig van. De kaas smelt mooi in de hitte, en zijn volle smaak blijft goed behouden. Dit maakt ingevroren feta ideaal voor warme recepten.
  8. Wil je feta gebruiken als topping voor een salade of pasta? Verkruimel de feta dan alvast voordat je hem invriest. Verspreid de kruimels op een bakplaat, vries ze in, en doe ze daarna in een luchtdicht zakje. Dit maakt het superhandig om een klein handje vol feta uit de vriezer te halen zonder een grote blok te hoeven ontdooien.

Veelgestelde vragen

Kan ik feta invriezen?
Ja, je kunt dit invriezen om het langer vers te houden.

Moet ik feta in zijn originele verpakking invriezen?
Het is beter om de het in een luchtdichte verpakking of diepvrieszak te doen om vriesbrand te voorkomen.

Hoe moet ik feta invriezen?
Wikkel het goed in plasticfolie of stop het in een luchtdichte diepvrieszak en zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht bij komt.

Hoelang kan ik feta in de vriezer bewaren?
Het kan ongeveer 3 maanden in de vriezer worden bewaard voordat de kwaliteit begint achteruit te gaan.

Moet ik de feta voor gebruik ontdooien?
Je kunt het bevroren direct in gerechten gebruiken zonder het eerst te ontdooien. Het zal langzaam ontdooien tijdens het koken.

Kan ik ingevroren feta nog steeds gebruiken voor salades?
Hoewel de textuur na invriezen kan veranderen, kan het nog steeds worden gebruikt voor salades waar de textuur minder belangrijk is.

Kan ik feta die al is ontdooid opnieuw invriezen?
Het wordt niet aanbevolen om zachte kaas opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal ontdooid is, omdat dit de kwaliteit en smaak kan beïnvloeden.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept