Site Overlay
Kardoen invriezen

Kardoen invriezen

Kardoen invriezen is een goede methode om deze groente langer houdbaar te maken. Vooral omdat de groente slechts beperkt vers te krijgen is in het jaar.

Het is een groente die qua uiterlijk, als je de plant bekijkt, lijkt op bleekselderij, maar wat smaak betreft misschien meer van artisjok weg heeft.

Alleen eet je bij kardoen niet de bloem zoals bij artisjok, maar de stelen en het blad. Het is bovendien een groente die ook mooi staat op een vaas.

Hoe Kardoen invriezen?

Kardoen invriezen, een groente die best wel kwetsbaar is, en als de groente niet eerst geblancheerd wordt is de bewaarperiode beperkt in de vriezer. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Kardoen invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Vriestijd 1 dag
Porties 4 Personen
calorieën 17 kcal

Ingrediënten

  • 4 Stelen Kardoen

Instructies

  1. De kardoen goed schoonmaken, en in stukken snijden.
  2. Ruim water aan de kook brengen in een grote pan.
  3. De stukken groente voorzichtig toevoegen en 2 tot 3 minuten koken.

  4. Afgieten in een vergiet.
  5. Verpakken in diepvrieszakken of diepvriesbakken, en luchtdicht afsluiten.

  6. Voorzien van etiket met datum en naam gerecht.

  7. Gedurende 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik kardoen invries?

Kardoen invriezen is voor mij een onmisbare stap om deze heerlijke groente het hele jaar door te kunnen genieten. Ik eet kardoen zo graag, dat ik altijd zorg dat ik een goede voorraad in de vriezer heb. Het is een beetje werk, maar absoluut de moeite waard.

Eerst maak ik de kardoen schoon door de stengels goed te wassen en de harde draden aan de buitenkant te verwijderen. Dit kan wat tijd kosten, maar het is belangrijk voor de smaak en textuur. Vervolgens snijd ik de stengels in stukken van ongeveer vijf centimeter. Deze stukjes blancheer ik kort, meestal een minuut of drie, in kokend water met een beetje citroensap om verkleuring te voorkomen. Daarna koel ik ze snel af in ijswater. Dit blancheren helpt de kardoen zijn smaak en voedingswaarde te behouden tijdens het invriezen.

Na het blancheren laat ik de stukken goed uitlekken en dep ze droog met een schone theedoek. Ik verdeel de kardoen in porties die ik gemakkelijk kan gebruiken voor een maaltijd en stop ze in diepvrieszakken. Met een marker schrijf ik de datum op de zakken, zodat ik weet hoe lang ze in de vriezer liggen. Wanneer ik zin heb in kardoen, haal ik gewoon een portie uit de vriezer en voeg deze toe aan mijn gerecht. Het is zo’n veelzijdige groente, heerlijk in stoofschotels, soepen of gewoon geroosterd in de oven.

Invriezen zorgt ervoor dat ik altijd kan genieten van kardoen, zelfs als het niet in het seizoen is. Het brengt een beetje van die speciale smaak naar mijn keuken, ongeacht de tijd van het jaar. En eerlijk gezegd, er gaat niets boven het gevoel van tevredenheid wanneer ik mijn vriezer open en zie dat ik een voorraad van mijn favoriete groente heb, klaar voor elk moment dat ik trek heb.

Kardoen ontdooien en bereiden

Kardoen hoeft niet eerst ontdooit te worden, maar kan direct aan kokend water worden toegevoegd.

Hoelang kun je kardoen bewaren?

Verse kardoen kun je nog twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Koelkast is niet nodig, want je kunt de groente ook in een kelder of vorstvrije schuur nog twee tot drie dagen bewaren.

Natuurlijk nooit in een afgesloten plastic zak bewaren, de groente moet kunnen ademen.

In de vriezer kun je kardoen tot wel zes maanden bewaren.

Kardoen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door kardoen vacuüm te verpakken, kun je de versheid verlengen en vriesbrand voorkomen. Zorg ervoor dat de kardoen goed is schoongemaakt en eventueel in stukken is gesneden voordat je het vacuüm verpakt. Op deze manier blijft het langer houdbaar in de koelkast of vriezer.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Voordat je kardoen invriest, is het belangrijk om hem goed schoon te maken en te blancheren. Blancheren betekent kort koken en daarna snel afkoelen in ijswater. Dit helpt om de smaak en textuur van de kardoen te behouden. Vergeet niet om de draden te verwijderen, net zoals je dat bij selderij zou doen.
  2. Kardoen kan snel bruin worden nadat hij gesneden is. Om dit te voorkomen, kun je de gesneden stukken in een kom met water en een scheutje citroensap leggen. Dit zorgt ervoor dat de kardoen zijn mooie, natuurlijke kleur behoudt.
  3. Het is handig om de kardoen in kleine porties in te vriezen, zodat je alleen hoeft te ontdooien wat je nodig hebt. Gebruik diepvrieszakjes of bakjes en label ze met de datum. Zo weet je altijd hoelang ze al in de vriezer liggen.
  4. Als je echt serieus bent over het invriezen van je kardoen, overweeg dan een vacuümapparaat aan te schaffen. Door de lucht te verwijderen, blijft de kardoen langer vers en voorkom je vriesbrand. Het verschil in smaak en textuur zal je verbazen.
  5. Overweeg om de kardoen samen met andere groenten in te vriezen. Maak bijvoorbeeld een mix van kardoen, wortelen en paprika. Zo heb je altijd een kant-en-klare groentemix bij de hand voor een snelle maaltijd.
  6. De bladeren van kardoen hebben een iets andere textuur dan de stelen. Bewaar ze daarom apart in de vriezer. Zo kun je de bladeren bijvoorbeeld gebruiken voor een soep of stoofpot, terwijl de stelen perfect zijn voor een roerbakgerecht.
  7. Na het blancheren en afkoelen is het belangrijk om de kardoen goed droog te deppen met keukenpapier. Dit helpt om ijskristallen te verminderen die de textuur van de groente kunnen beïnvloeden tijdens het invriezen.
  8. Hoewel ingevroren kardoen lang houdbaar is, is het het beste om hem binnen zes maanden te gebruiken. Na deze periode kan de smaak en textuur minder worden. Probeer dus regelmatig gerechten te maken met je voorraad om optimaal te genieten van de versheid.

Kun je kardoen bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren kardoen gebruiken in gerechten. Het invriezen van kardoen kan een handige manier zijn om het langer te bewaren, vooral als het seizoen voorbij is. Bevroren kardoen kan direct worden toegevoegd aan stoofschotels, soepen of andere gerechten zonder dat het eerst ontdooid hoeft te worden. Zorg er bij het invriezen voor dat de kardoen goed is schoongemaakt en eventueel in stukjes is gesneden voordat je het in de vriezer plaatst. Op deze manier kun je het gemakkelijk gebruiken wanneer je het nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Kun je kardoen invriezen?
Ja, de groente kan worden ingevroren om het langer te bewaren.

Hoe moet ik kardoen invriezen?
Voor het invriezen, was en snij je de stengels zoals gewenst. Blancheer vervolgens de gesneden kardoen gedurende een paar minuten in kokend water, laat het schrikken in ijswater, dep het droog en plaats het dan in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes.

Hoelang kan ingevroren kardoen worden bewaard?
Het kan tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard in de vriezer en behoudt nog steeds een goede kwaliteit.

Moet ik kardoen ontdooien voordat ik het gebruik?
Ja, het is het beste om het te ontdooien voordat je het gebruikt. Laat het langzaam ontdooien in de koelkast voordat je het bereidt.

Kun je ingevroren kardoen direct koken?
Hoewel je bevroren kardoen direct kunt koken, kan het beter zijn om het eerst te ontdooien voor een gelijkmatigere kooktijd en betere textuur.

Kun je ingevroren kardoen gebruiken in alle gerechten?
Ja, het kan worden gebruikt in verschillende gerechten, waaronder soepen, stoofschotels, ovenschotels en meer.

Hoe behoud je de kwaliteit van ingevroren kardoen?
Zorg ervoor dat het goed is verpakt om vriesbrand te voorkomen. Plaats het in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes en label ze met de datum van invriezen voor een optimale kwaliteit.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept