Site Overlay
Kardoen invriezen

Kardoen invriezen

Kardoen invriezen is een goede methode om deze groente langer houdbaar te maken. Vooral omdat de groente slechts beperkt vers te krijgen is in het jaar.

Het is een groente die qua uiterlijk, als je de plant bekijkt, lijkt op bleekselderij, maar wat smaak betreft misschien meer van artisjok weg heeft.

Alleen eet je bij kardoen niet de bloem zoals bij artisjok, maar de stelen en het blad. Het is bovendien een groente die ook mooi staat op een vaas.

Hoe Kardoen invriezen?

Kardoen is best wel kwetsbaar, en als de groente niet eerst geblancheerd wordt is de bewaarperiode beperkt in de vriezer. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Groente
Keuken Internationaal
Trefwoord Kardoen invriezen
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 3 minuten
Vriestijd 1 dag
Porties 4 Personen
calorieën 17 kcal

Ingrediënten

  • 4 Stelen Kardoen

Instructies

  1. De kardoen goed schoonmaken, en in stukken snijden.
  2. Ruim water aan de kook brengen in een grote pan.
  3. De stukken groente voorzichtig toevoegen en 2 tot 3 minuten koken.

  4. Afgieten in een vergiet.
  5. Verpakken in diepvrieszakken of diepvriesbakken, en luchtdicht afsluiten.

  6. Voorzien van etiket met datum en naam gerecht.

  7. Gedurende 24 uur laten invriezen.

Kardoen ontdooien en bereiden

Kardoen hoeft niet eerst ontdooit te worden, maar kan direct aan kokend water worden toegevoegd.

Hoelang kun je kardoen bewaren?

Verse kardoen kun je nog twee tot drie dagen in de koelkast bewaren. Koelkast is niet nodig, want je kunt de groente ook in een kelder of vorstvrije schuur nog twee tot drie dagen bewaren.

Natuurlijk nooit in een afgesloten plastic zak bewaren, de groente moet kunnen ademen.

In de vriezer kun je kardoen tot wel zes maanden bewaren.

Kardoen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Door kardoen vacuüm te verpakken, kun je de versheid verlengen en vriesbrand voorkomen. Zorg ervoor dat de kardoen goed is schoongemaakt en eventueel in stukken is gesneden voordat je het vacuüm verpakt. Op deze manier blijft het langer houdbaar in de koelkast of vriezer.

Kun je kardoen bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren kardoen gebruiken in gerechten. Het invriezen van kardoen kan een handige manier zijn om het langer te bewaren, vooral als het seizoen voorbij is. Bevroren kardoen kan direct worden toegevoegd aan stoofschotels, soepen of andere gerechten zonder dat het eerst ontdooid hoeft te worden. Zorg er bij het invriezen voor dat de kardoen goed is schoongemaakt en eventueel in stukjes is gesneden voordat je het in de vriezer plaatst. Op deze manier kun je het gemakkelijk gebruiken wanneer je het nodig hebt.

Veelgestelde vragen

Kun je kardoen invriezen?
Ja, de groente kan worden ingevroren om het langer te bewaren.

Hoe moet ik kardoen invriezen?
Voor het invriezen, was en snij je de stengels zoals gewenst. Blancheer vervolgens de gesneden kardoen gedurende een paar minuten in kokend water, laat het schrikken in ijswater, dep het droog en plaats het dan in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes.

Hoelang kan ingevroren kardoen worden bewaard?
Het kan tot 6 maanden tot een jaar worden bewaard in de vriezer en behoudt nog steeds een goede kwaliteit.

Moet ik kardoen ontdooien voordat ik het gebruik?
Ja, het is het beste om het te ontdooien voordat je het gebruikt. Laat het langzaam ontdooien in de koelkast voordat je het bereidt.

Kun je ingevroren kardoen direct koken?
Hoewel je bevroren kardoen direct kunt koken, kan het beter zijn om het eerst te ontdooien voor een gelijkmatigere kooktijd en betere textuur.

Kun je ingevroren kardoen gebruiken in alle gerechten?
Ja, het kan worden gebruikt in verschillende gerechten, waaronder soepen, stoofschotels, ovenschotels en meer.

Hoe behoud je de kwaliteit van ingevroren kardoen?
Zorg ervoor dat het goed is verpakt om vriesbrand te voorkomen. Plaats het in luchtdichte diepvrieszakken of diepvriesbakjes en label ze met de datum van invriezen voor een optimale kwaliteit.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept