Site Overlay
Knoflook invriezen

Knoflook invriezen

Knoflook invriezen kun je in stukjes gesneden, maar je kunt ook knoflookpuree invriezen. Daarbij moet je wel goed opletten dat je alleen mooie teentjes knoflook gebruikt, dus geen rotte of minder mooie teentjes. Dat kan namelijk de smaak beïnvloeden.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de smaak en textuur ietwat kunnen veranderen. De smaak zal in tegenstelling tot dat wat je misschien zou verwachten juist sterker kunnen worden door het invriezen.

Dus het kan zijn dat het gerecht waarvoor je de knoflook wilt gebruiken wat sterker naar knoflook gaat ruiken.

Hou er ook rekening mee dat je de knoflook geen tweede keer moet invriezen. Hou daar rekening mee bij het verpakken van knoflook. Diepvrieszakjes zijn dus beter.

Hoe Knoflook invriezen?

Knoflook invriezen kun je fijn gesneden, gepureerd, en geperst. Het fijn snijden is de beste methode omdat hier het minste vocht in zit.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord knoflook invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 139 kcal

Ingrediënten

 • 2 Teentjes Knoflook

Instructies

 1. Knoflook schoonmaken en alleen mooie teentjes gebruiken.

 2. Teentjes fijn snijden en in diepvrieszak, of bij een grote hoeveelheid voor bijvoorbeeld soep, in diepvriesbakken verpakken.

 3. Voorzien van etiket met datum en naam.

 4. In de vriezer leggen en 24 uur laten invriezen.

Mij Hoe ik knoflook invries?

Ik vries knoflook graag in als het vers is, omdat het me de mogelijkheid biedt om het hele jaar door te genieten van de intense smaak en gezondheidsvoordelen ervan. Wanneer ik verse knoflook in huis heb, neem ik de tijd om de teentjes te pellen en ze in kleine stukjes te hakken of zelfs te pureren. Daarna verdeel ik de knoflook in kleine porties, zodat ik altijd precies de hoeveelheid kan pakken die ik nodig heb zonder dat ik de hele voorraad hoef te ontdooien.

Ik gebruik vaak ijsblokjesvormen om de gehakte knoflook in te vriezen. Zo heb ik handige, individuele porties die ik direct aan mijn gerechten kan toevoegen. Het is ook handig om de knoflook in luchtdichte zakjes of bakjes te doen, zodat de geur niet in mijn vriezer blijft hangen. Dit zorgt ervoor dat de knoflook zijn smaak en geur behoudt en niet overgaat op andere producten in de vriezer.

Het bevriezen van knoflook bespaart me veel tijd tijdens het koken, omdat ik niet steeds opnieuw knoflook hoef te pellen en hakken. Bovendien weet ik dat ik altijd verse knoflook bij de hand heb, zelfs als het seizoen voor verse knoflook voorbij is. Door de knoflook in te vriezen, kan ik deze ook beter doseren en voorkom ik verspilling.

Ik vind het fijn om te weten dat ik altijd knoflook beschikbaar heb, of ik nu snel een pastasaus wil maken, een pittige marinade wil bereiden of gewoon wat extra smaak wil toevoegen aan een stoofpotje. Het geeft me een gevoel van voldoening en gemak in de keuken, waardoor ik nog meer kan genieten van het kookproces en de heerlijke gerechten die ik maak.

Knoflook ontdooien en bereiden

Knoflook hoef je niet eerst te ontdooien, maar kun je direct vanuit de vriezer verwerken in diverse gerechten.

Hoelang kun je knoflook bewaren?

Knoflook kun je ongeveer drie maanden bewaren in de vriezer.

Verse knoflook, maar dat ie eigenlijk van toepassing om knoflook en uien, kun je het beste niet in de koelkast bewaren. Beide kunnen heel snel gaan rotten in de koelkast.

Bewaar knoflook vooral zo donker mogelijk, en niet al te warm. De kelder is dus de ideale bewaarplaats.

Knoflook langer bewaren met behulp van vacumeren.


Het vacuüm verpakken van knoflook kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Pel de knoflooktenen en verwijder eventuele losse velletjes.
 2. Snij de teentjes indien gewenst, of laat ze heel, afhankelijk van je voorkeur.
 3. Plaats de knoflooktenen in een geschikte vacuümzak. Zorg ervoor dat de knoflooktenen gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking.
 4. Sluit de vacuümzak volgens de instructies van het apparaat.
 5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak of bak verwijderen.
 6. Bewaar de vacuümverpakte knoflook op een koele, droge plaats zoals een voorraadkast of in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de knoflook wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de knoflook langer vers blijft. Let op dat vacuüm verpakte knoflook nog steeds kan gaan kiemen na verloop van tijd, maar dit proces wordt vertraagd door het vacuüm.

Mij Mijn advies en tips?

In plaats van de traditionele plastic ijsblokjesvormen, gebruik siliconen ijsblokjesvormen om knoflookpuree in te vriezen. Siliconen vormen zijn flexibeler, waardoor de bevroren knoflookblokjes gemakkelijker los te maken zijn zonder te breken.

Wanneer je knoflook perst of fijnhakt, meng het met een beetje olijfolie voordat je het invriest. Dit helpt niet alleen om de smaak te behouden, maar voorkomt ook dat de knoflook uitdroogt en verbrandt tijdens het invriezen.

Als je haast hebt, kun je hele teentjes knoflook, met schil en al, invriezen. Plaats de teentjes gewoon in een diepvrieszakje en zorg ervoor dat je zoveel mogelijk lucht eruit haalt. Dit maakt het later makkelijker om precies de hoeveelheid teentjes te pakken die je nodig hebt.

Voor de beste resultaten en de langste houdbaarheid, gebruik een vacuümmachine om je knoflook luchtdicht te verpakken voordat je het invriest. Dit voorkomt vriesbrand en behoudt de smaak en versheid veel langer dan een gewone diepvrieszak.

Maak een knoflookpasta door knoflookteentjes te pureren en deze in porties in te vriezen. Deze pasta is handig voor snel gebruik in sauzen en marinades. Verdeel de pasta in kleine porties, bijvoorbeeld met een theelepel, op een bakplaat bekleed met bakpapier en vries in. Zodra de pasta bevroren is, kun je de porties in een zakje of bakje doen.

In plaats van grote hoeveelheden knoflook in één keer in te vriezen, verdeel de knoflook in kleinere porties. Dit maakt het makkelijker om precies de hoeveelheid te gebruiken die je nodig hebt zonder dat je de rest ontdooit.

Rasp de bevroren knoflook direct in je pan of gerecht. Dit geeft je fijn geraspte knoflook zonder het gedoe van het ontdooien.

Als je vaak knoflook met bepaalde kruiden gebruikt, overweeg dan om deze kruiden direct aan je knoflookpuree toe te voegen voordat je het invriest. Dit bespaart je tijd tijdens het koken en zorgt ervoor dat je altijd een smaakvolle basis bij de hand hebt.

Voor een milieuvriendelijkere optie, overweeg om knoflookpuree in kleine glazen potjes in te vriezen. Deze potjes zijn herbruikbaar en beter voor het milieu dan plastic. Bovendien zijn ze luchtdicht, wat helpt om de knoflook vers te houden.

Kun je knoflook bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren knoflook gebruiken in gerechten. Bevroren knoflook is meestal al gehakt of geplet, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is zonder dat je het eerst hoeft te schillen en te snijden. Het behoudt over het algemeen zijn smaak en aroma goed wanneer bevroren. Je kunt bevroren knoflook rechtstreeks toevoegen aan gerechten tijdens het koken, of het laten ontdooien voordat je het gebruikt, afhankelijk van je voorkeur en het recept.

Veelgestelde vragen

Kan ik hele knoflookbollen invriezen?
Ja, je kunt hele knoflookbollen invriezen. Scheid de teentjes en vries ze individueel in of vries de hele bol in, afhankelijk van je voorkeur.

Moet ik de knoflook pellen voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de knoflook te pellen voordat je het invriest. Gepelde teentjes zijn gemakkelijker te gebruiken en nemen minder ruimte in beslag in de vriezer.

Hoe bewaar ik de knoflook in de vriezer?
Bewaar de gepelde knoflookteentjes in luchtdichte diepvrieszakjes of diepvriesbakjes om vriesbrand te voorkomen. Zorg ervoor dat je de lucht eruit drukt voordat je de zakjes of bakjes afsluit.

Hoelang kan ik knoflook invriezen?
Gepelde knoflookteentjes kunnen tot wel 6 maanden in de vriezer worden bewaard voordat ze hun smaak en textuur beginnen te verliezen.

Kan ik gehakte of geplette knoflook invriezen?
Ja, je kunt gehakte of geplette knoflook invriezen. Verdeel de gehakte knoflook in porties en vries deze in kleine zakjes of ijsblokjesbakjes voor gemakkelijk gebruik.

Moet ik knoflook ontdooien voordat ik het gebruik?
Nee, je kunt bevroren knoflook rechtstreeks toevoegen aan gerechten tijdens het koken. Het kan een iets andere textuur hebben dan verse knoflook, maar de smaak blijft behouden.

Kan ik bevroren knoflook gebruiken voor het maken van knoflookboter of knoflookolie?
Ja, bevroren knoflook is prima geschikt voor het maken van knoflookboter of knoflookolie. Je kunt de bevroren knoflookteentjes raspen of hakken voordat je ze aan boter of olie toevoegt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Ik ben Wilhelmus Hengstmengel, maar je mag me ook Wim noemen, dat is wel net zo makkelijk. Ik vind het erg leuk dat je mijn site over invriezen en bewaren bezocht hebt. Laat het weten als je dit hebt ingevroren, en je bent tevreden over de manier van invriezen of bewaren die ik hier voorstel. Het is altijd leuk om te horen wat je ervan vond, en als je het op Facebook of Instagram deelt. En natuurlijk nog beter als je een foto erbij plaatst met hashtag #invriezen of @invriezen en je kunt natuurlijk ook hieronder een vraag stellen, of commentaar plaatsen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept