Site Overlay
Knoflook invriezen

Knoflook invriezen

Knoflook invriezen kun je in stukjes gesneden, maar je kunt ook knoflookpuree invriezen. Daarbij moet je wel goed opletten dat je alleen mooie teentjes knoflook gebruikt, dus geen rotte of minder mooie teentjes. Dat kan namelijk de smaak beïnvloeden.

Daarnaast moet je er rekening mee houden dat de smaak en textuur ietwat kunnen veranderen. De smaak zal in tegenstelling tot dat wat je misschien zou verwachten juist sterker kunnen worden door het invriezen.

Dus het kan zijn dat het gerecht waarvoor je de knoflook wilt gebruiken wat sterker naar knoflook gaat ruiken.

Hou er ook rekening mee dat je de knoflook geen tweede keer moet invriezen. Hou daar rekening mee bij het verpakken van knoflook. Diepvrieszakjes zijn dus beter.

Hoe Knoflook invriezen?

Knoflook invriezen kun je fijn gesneden, gepureerd, en geperst. Het fijn snijden is de beste methode omdat hier het minste vocht in zit.

Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Kruiden
Keuken Internationaal
Trefwoord knoflook invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Invriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 139 kcal

Ingrediënten

 • 2 Teentjes Knoflook

Instructies

 1. Knoflook schoonmaken en alleen mooie teentjes gebruiken.

 2. Teentjes fijn snijden en in diepvrieszak, of bij een grote hoeveelheid voor bijvoorbeeld soep, in diepvriesbakken verpakken.

 3. Voorzien van etiket met datum en naam.

 4. In de vriezer leggen en 24 uur laten invriezen.

Knoflook ontdooien en bereiden

Knoflook hoef je niet eerst te ontdooien, maar kun je direct vanuit de vriezer verwerken in diverse gerechten.

Hoe lang kun je knoflook bewaren?

Knoflook kun je ongeveer drie maanden bewaren in de vriezer.

Verse knoflook, maar dat ie eigenlijk van toeassing om knoflook en uien, kun je het beste niet in de koelkast bewaren. Beide kunnen heel snel gaan rotten in de koelkast.

Bewaar knoflook vooral zo donker mogelijk, en niet al te warm. De kelder is dus de ideale bewaarplaats.

Knoflook langer bewaren met behulp van vacumeren.


Het vacuüm verpakken van knoflook kan helpen om het langer vers te houden en de houdbaarheid te verlengen. Hier zijn de stappen om dit te doen:

 1. Pel de knoflooktenen en verwijder eventuele losse velletjes.
 2. Snij de teentjes indien gewenst, of laat ze heel, afhankelijk van je voorkeur.
 3. Plaats de knoflooktenen in een geschikte vacuümzak of -container. Zorg ervoor dat de knoflooktenen gelijkmatig worden verdeeld over de verpakking.
 4. Sluit de vacuümzak of -bakje volgens de instructies van het apparaat.
 5. Start het vacuümproces en laat het apparaat de lucht uit de zak of container verwijderen.
 6. Bewaar de vacuümverpakte knoflook op een koele, droge plaats zoals een voorraadkast of in de koelkast voor een nog langere houdbaarheid.

Door het vacuüm verpakken van de knoflook wordt de blootstelling aan lucht geminimaliseerd, waardoor de kans op bederf wordt verminderd en de knoflook langer vers blijft. Let op dat vacuüm verpakte knoflook nog steeds kan gaan kiemen na verloop van tijd, maar dit proces wordt vertraagd door het vacuüm.

Kun je knoflook bevroren gebruiken in gerechten?


Ja, je kunt bevroren knoflook gebruiken in gerechten. Bevroren knoflook is meestal al gehakt of geplet, waardoor het gemakkelijk te gebruiken is zonder dat je het eerst hoeft te schillen en te snijden. Het behoudt over het algemeen zijn smaak en aroma goed wanneer bevroren. Je kunt bevroren knoflook rechtstreeks toevoegen aan gerechten tijdens het koken, of het laten ontdooien voordat je het gebruikt, afhankelijk van je voorkeur en het recept.

Veelgestelde vragen

Kan ik hele knoflookbollen invriezen?
Ja, je kunt hele knoflookbollen invriezen. Scheid de teentjes en vries ze individueel in of vries de hele bol in, afhankelijk van je voorkeur.

Moet ik de knoflook pellen voordat ik het invries?
Ja, het is raadzaam om de knoflook te pellen voordat je het invriest. Gepelde teentjes zijn gemakkelijker te gebruiken en nemen minder ruimte in beslag in de vriezer.

Hoe bewaar ik de knoflook in de vriezer?
Bewaar de gepelde knoflookteentjes in luchtdichte diepvrieszakjes of -bakjes om vriesbrand te voorkomen. Zorg ervoor dat je de lucht eruit drukt voordat je de zakjes of bakjes afsluit.

Hoe lang kan ik knoflook invriezen?
Gepelde knoflookteentjes kunnen tot wel 6 maanden in de vriezer worden bewaard voordat ze hun smaak en textuur beginnen te verliezen.

Kan ik gehakte of geplette knoflook invriezen?
Ja, je kunt gehakte of geplette knoflook invriezen. Verdeel de gehakte knoflook in porties en vries deze in in kleine zakjes of ijsblokjesbakjes voor gemakkelijk gebruik.

Moet ik knoflook ontdooien voordat ik het gebruik?
Nee, je kunt bevroren knoflook rechtstreeks toevoegen aan gerechten tijdens het koken. Het kan een iets andere textuur hebben dan verse knoflook, maar de smaak blijft behouden.

Kan ik bevroren knoflook gebruiken voor het maken van knoflookboter of -olie?
Ja, bevroren knoflook is prima geschikt voor het maken van knoflookboter of -olie. Je kunt de bevroren knoflookteentjes raspen of hakken voordat je ze aan boter of olie toevoegt.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel heeft een passie voor voortreffelijk eten en heerlijke snacks. Hij heeft een voorliefde ontwikkeld voor verse, regionaal geteelde producten zonder lange aanvoertijden en transportafstanden.