Site Overlay
Mihoen invriezen

Mihoen invriezen

Mihoen invriezen, en dan bedoelen we gekookte mihoen. De ongekookte harde versie hoef je vanzelfsprekend niet in te vriezen, ongekookt is het al lang houdbaar.

De gekookte noedels kun je zonder saus invriezen, maar je kunt natuurlijk ook de meeste mihoengerechten of andere noedelgerechten invriezen.

Handig is het dan wel dat je het per portie, of per een bepaald aantal personen invriest. Na het ontdooien heb je dan genoeg, en vooral niet te veel voor het gerecht dat je wilt maken.

Want ontdooide mihoen kun je niet voor een tweede keer invriezen. Dan zouden de deegwaren namelijk niet lekker meer zijn, omdat smaak en textuur minder worden.

Hoe mihoen invriezen?

Mihoen invriezen kun je zonder saus, maar ook met saus. En de meeste gerechten met mihoen kunnen ook worden ingevroren. Het volgende is belangrijk bij het invriezen:

Gang Pasta en Rijst
Keuken Internationaal
Trefwoord Mihoen invriezen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Vriestijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 10 minuten
Porties 4 Personen
calorieën 104 kcal

Ingrediënten

  • 600 Gram Gekookte mihoen

Instructies

  1. Eerst de mihoen helemaal laten afkoelen tot op kamertemperatuur.
  2. Daarna verpakken in diepvrieszakken of in diepvriesbakken.

  3. Luchtdicht afsluiten en voorzien van etiket met naam en datum.

  4. Minimaal 24 uur in de vriezer laten invriezen.

Mij Hoe ik mihoen invries?

Mihoen invriezen is een van die trucjes die ik door de jaren heen heb geleerd om mijn favoriete gerechten altijd bij de hand te hebben. Er gaat niets boven een bord dampende mihoen, vooral als ik geen zin heb om te koken na een lange dag. De kunst van het invriezen heb ik langzamerhand onder de knie gekregen, en nu geniet ik er dubbel zoveel van.

Elke keer als ik mihoen maak, zorg ik ervoor dat ik een extra portie maak om in te vriezen. Het is zo eenvoudig: nadat de mihoen is afgekoeld, verdeel ik het in porties die geschikt zijn voor een enkele maaltijd. Ik pak de mihoen in luchtdichte bakjes of diepvrieszakjes en zorg ervoor dat ik zoveel mogelijk lucht verwijder voordat ik ze in de vriezer leg. Dit voorkomt vriesbrand en houdt de mihoen vers.

Wat ik het leukste vind aan het invriezen van mihoen, is dat ik op elk moment kan genieten van een zelfgemaakte maaltijd zonder al het gedoe van koken. Het enige wat ik hoef te doen, is een portie uit de vriezer halen en het in de magnetron opwarmen, of zachtjes opwarmen in een pan. De smaak blijft behouden en het bespaart me zoveel tijd, vooral op drukke dagen. Zo kan ik toch genieten van mijn favoriete comfortfood, zonder in te leveren op smaak of kwaliteit.

Mihoen ontdooien en bereiden

Mihoen kun je het beste langzaam ontdooien in de koelkast. Pas als het ontdooid is kun je het in andere gerechten verwerken.

Dat is ook van toepassing op gerechten waarin mihoen is verwerkt. Pas na het ontdooien kun je het opwarmen. Anders zou het gerecht niet overal dezelfde temperatuur bereiken.

Hoelang kun je mihoen bewaren?

Mihoen, maar ook gerechten met mihoen, kun je doorgaans 3 maanden in de vriezer bewaren.

In de koelkast kunnen beide slechts 2 dagen bewaard worden, mits het natuurlijk is afgedekt. Ongekookte mihoen kun je het beste bij kamertemperatuur bewaren, en luchtdicht. Er mag bovendien geen vocht bijkomen.

Als de mihoen begint te glimmen, of plakkerig wordt, dan is de kans groot dat het bedorven is. Ruiken en eventueel proeven voor zekerheid.

Als het bedorven is, begint het zuur te ruiken.

Mihoen langer bewaren met behulp van vacumeren.

Mihoen is een delicate noedel die gemakkelijk kan breken of verfrommelen als het wordt vacuüm verpakt. Bovendien kan het vacuümproces de textuur en smaak van de mihoen beïnvloeden.

Het beste is om mihoen op de traditionele manier te bewaren, namelijk in een luchtdichte verpakking of een goed afgesloten bakken op een koele, droge plaats. Op deze manier behoudt de mihoen zijn kwaliteit en structuur voor een langere periode.

Mij Mijn advies en tips?

  1. Dit klinkt misschien als een open deur, maar het is cruciaal. Als je mihoen nog warm is wanneer je het invriest, kan er condens ontstaan, wat weer ijskristallen vormt. Dit kan de textuur van je mihoen flink verpesten. Dus heb geduld, laat je mihoen rustig afkoelen voordat je het in de vriezer stopt.
  2. Niemand heeft zin om een grote klomp bevroren mihoen te moeten ontdooien. Verdeel je mihoen in handige porties voordat je het invriest. Gebruik bijvoorbeeld ziplock zakjes of kleine bakjes. Zo kun je precies de hoeveelheid ontdooien die je nodig hebt, zonder gedoe.
  3. Een trucje dat je misschien nog niet kent: voeg een klein scheutje olie toe aan je mihoen voordat je het invriest. Dit helpt om de mihoen losser te houden en voorkomt dat het een kleverige massa wordt wanneer je het ontdooit en opwarmt. Een klein beetje sesamolie kan ook nog eens extra smaak toevoegen.
  4. Dit lijkt misschien overbodig, maar geloof me, het helpt echt. Schrijf de datum en inhoud op je zakjes of bakjes. Zo weet je precies wat je in de vriezer hebt liggen en hoelang het daar al ligt. Verse mihoen blijft ongeveer 2 maanden goed in de vriezer, dus hou dat in de gaten.
  5. Haal je mihoen de avond voordat je het nodig hebt uit de vriezer en leg het in de koelkast om langzaam te ontdooien. Dit helpt om de textuur en smaak beter te behouden. Als je haast hebt, kun je het ook op kamertemperatuur laten ontdooien, maar vermijd de magnetron, dat maakt het snel papperig.
  6. Als je je mihoen hebt ontdooid, warm het dan op met een beetje stoom. Dit kan in een stoompan of gewoon door een pan met een beetje water aan de kook te brengen en daarboven een zeef met mihoen te plaatsen. Dek het af met een deksel. De stoom zorgt ervoor dat de mihoen niet uitdroogt en lekker los blijft.
  7. Voeg je kruiden en sauzen pas toe na het ontdooien. Ingevroren mihoen kan de smaak van kruiden en sauzen verliezen. Door deze pas toe te voegen na het ontdooien en opwarmen, blijft de smaak fris en intens. Dit geldt vooral voor verse kruiden zoals koriander of bieslook.
  8. Probeer mihoen niet meerdere keren in te vriezen en weer te ontdooien. Elke keer dat je dit doet, verliest de mihoen meer van zijn oorspronkelijke textuur en smaak. Plan je porties goed, zodat je altijd precies de juiste hoeveelheid bij de hand hebt en niets hoeft weg te gooien.

Kun je mihoen bevroren gebruiken in gerechten?


Nee, het wordt over het algemeen niet aanbevolen om bevroren mihoen direct te gebruiken in gerechten. Bevroren mihoen heeft de neiging om aan elkaar te kleven en kan een ongelijkmatige textuur hebben wanneer het wordt gekookt, wat resulteert in een minder smakelijke maaltijd.

Het is het beste om bevroren mihoen eerst te ontdooien voordat je het in gerechten gebruikt. Je kunt de mihoen het beste laten ontdooien door het in de koelkast te plaatsen gedurende enkele uren of het kort onder koud stromend water te spoelen. Nadat de mihoen volledig ontdooid is, kun je het bereiden volgens het recept dat je wilt maken.

Het ontdooien van de mihoen zorgt ervoor dat het gelijkmatig kookt en een goede textuur behoudt, waardoor je een smakelijk gerecht krijgt.

Veelgestelde vragen

Kun je mihoen invriezen?
Ja, mihoen invriezen kan om het langer vers te houden.

Moet ik de mihoen eerst koken voordat ik het invries?
Het is niet nodig om eerst te koken voordat je het invriest. Je kunt het rauw invriezen.

Hoe moet ik de mihoen verpakken voordat ik het invries?
Plaats het in een luchtdichte diepvrieszak of diepvriesbakje om vriesbrand en smaakverlies te voorkomen.

Hoelang blijft mihoen goed in de vriezer?
Het blijft tot 2 maanden goed in de vriezer als het op de juiste manier is verpakt.

Moet ik de mihoen ontdooien voordat ik het gebruik?
Het is niet noodzakelijk om het te ontdooien voordat je het gebruikt. Je kunt het direct toevoegen aan kokende vloeistof of roerbakgerechten.

Hoe kan ik bevroren mihoen het beste gebruiken?
Je kunt het bevroren toevoegen aan soepen, roerbakgerechten, of kokend water om het te bereiden. Het duurt iets langer om te koken dan verse mihoen.

Kan ik mihoen opnieuw invriezen nadat het eenmaal ontdooid is?
Het wordt over het algemeen niet aanbevolen om voedsel opnieuw in te vriezen nadat het eenmaal is ontdooid, omdat dit de kwaliteit kan verminderen en het risico op bacteriële groei kan verhogen. Het is het beste om alleen de hoeveelheid mihoen te ontdooien die je van plan bent te gebruiken.

Wilhelmus Hengstmengel

Wilhelmus Hengstmengel

Auteur en kok

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Author: Wilhelmus Hengstmengel

Als kok weet Wilhelmus Hengstmengel als geen ander lekker eten begint bij het op de jusite Manier bewaren van levensmiddelen. Hij heeft inmiddels ruim 15 jaar ervaring in de keuken (dus ook met het bewaren en invriezen van onder andere groente, fruit, vlees, vis, en gerechten), en schrijft artikelen en recepten voor diverse Nederlandstalige receptensites (onder andere deze site), en enkele Duitstalige receptensites. Als oud groenteboer weet hij veel over groenten en fruit, en door het veelvuldig koken ook veel over de bereiding van vlees en vis. En natuurlijk over het langer goed houden van voedingsmiddelen. Hij heeft een passie voor het schrijven over simpele gerechten en kookmethoden. is een geboren Rotterdammer, maar vandaag de dag een echte Tiroler en Wereldburger. Bewaren en invriezen is over de hele wereld nagenoeg hetzelfde, maar toch soms net even anders.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept